Dresden/Leningrad – De Tirannie

Dresden/Leningrad – De Tirannie
Eigen Beheer, 2013

In het doommetalwereldje sloeg de debuut EP van het Amsterdamse trio Dresden/Leningrad vorig jaar als een V1 in. Het meest opvallende handelsmerk van de band zijn de Nederlandstalige teksten, die clean gebracht worden en verhalen over de oorlogsellende van de Tweede Wereldoorlog. De heren melden zich middels met De Tirannie terug aan het (oostelijke) front.

Volgens eigen zeggen is hier sprake van een EP, maar met een speelduur van 42 minuten zou je ook gerust kunnen spreken van een volwaardig album. Openingsnummer De Wittedood, gewijd aan Simo Häyhä die als volledig in het wit gehulde sluipschutter 505 Russiche soldaten elimineerde in de ondergesneeuwde Finse bossen, begint met een minutenlang geluid van de troosteloze gure wind, alvorens dreigend op gang te komen. De rustige stukken worden afgewisseld met doeltreffende harde passages. Vervolgens gaan we verder naar Het Oosten, middels eenvoudig, doch uiterst effectief en stevig riffwerk. Gedurende negen minuten wordt je meegezogen in de verontmenselijking aan het oostfront. Waar normaliter De Broeder de boel nog zou kunnen oplappen, wordt het in de eerste zestien minuten van dit lekker langzame nummer duidelijk dat deze het zelf ook niet meer ziet zitten. De rondslingerende ledematen en restanten van wat eens mensen waren wordt hem te veel. Hij besluit er met een na-echoënde gitaarsolo van drie minuten er zelf maar een einde aan te maken. Wat overblijft is uiteindelijk een beklemmende doodse stilte.

Met deze tweede EP heeft Dresden/Leningrad op een indrukwekkende manier de naargeestige sfeer van het oostfront weergegeven. Productietechnisch en met de aankleding van de EP is er veel terreinwinst geboekt ten opzichte van de debuut EP Vader. Het feit dat alles in eigen beheer is gebeurd, maakt dit alleen nog maar indrukwekkender. Ere wie ere verdient!

Tracklisting:
Dresden/Leningrad – De Tirannie

  1. De Wittedood
  2. Het Oosten
  3. De Broeder

Line-up:

  • Sebastiaan Jansen – Zang, Gitaar
  • Gijs Heijnis – Bas
  • Lei Stassen – Drums

Links: