Dreams Of Gray – The World After

Dreams Of Gray is een nieuwe band uit Amerika. Een band die bestaat uit een tweetal in dit geval, met een EP in eigen beheer, The World After. Met deze EP worden we getrakteerd op een drietal nummers, die tezamen dertien minuten klokken. Dit alles in een redelijke traditionele deathdoom stijl, met behulp van een vrij simpel recept, namelijk zang, gitaren en drums. Voor het basspel zijn ene Marcin Palider en Maria Kosma gevraagd. Zij staan echter niet als bandleden geregistreerd, maar we komen via de bandcamp van de Amerikanen achter deze informatie.

Nou en of de heren een potje metal kunnen spelen! Naast de gebruikelijk deathgrunt horen we ook een zuiver stemgeluid. Veel galopperend drumwerk en gitaarriffs die naast deathdoom zeker ook erg thrashy klinken. In de bijgevoegde promo staat dan ook dat de heren een mix van “melodic thrash, death, doom, and traditional heavy metal” spelen. En daar kunnen we ons, naast de eerder genoemde traditionele deathdoom referentie, wel in vinden. Er zit ook een mooie epische sfeer aan toegevoegd alsof we direct de strijdbijl weer willen oppakken om zo een gevecht aan te gaan.

 

Momenten die iets extra’s toevoegen zijn onder andere de op heavy metal geïnspireerde gitaarsolo gedurende Life in Gray, om vervolgens getemporiseerd te eindigen met een fade-out (lekker!) en de beginfase van het sterkste nummer The World After. Die opbouw zit heel goed en strak in elkaar. Het nummer trapt dan vervolgens verder met zeer ritmisch en gevarieerd drumwerk, waarbij de thrash en epiek eenvoudig te onderscheiden zijn. De gitaarriffs zijn daarbij uiterst dreigend. We krijgen een bak groove over ons uitgestort. De zuivere zang zal wellicht niet bij iedereen lekker in het gehoor liggen, maar we vinden het huilende karakter wel een mooie aanvulling. De grunt is grof en daarnaast ook erg puur in de mix gezet, met vooral veel donkere tonen, nagenoeg zonder een al te gruizig randje.

Conclusie is dat The World After een prima debuut EP is, die het beste laat horen van een aantal genres. De eerste twee nummers zijn, ondanks de prima uitvoering, wat voor de hand liggend. Het derde en afsluitende nummer is bijzonder in opbouw en muzikale uitwerking. Daar zouden we dan ook graag meer van horen bij zware metalen. We wachten het eerste volwaardige album maar af.

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Performance V Justice
  2. Life in Gray
  3. The World After

Line-up:

  • Phil DiCiccio – Drums
  • Luis Rivera – Zang, gitaar

Link: