Dreams Of Avalon – Beyond The Dream

Dreams Of Avalon is een project van de Zweed Joachim Nordlund, bekend van Astral Doors en Sky Of Rage. Toen eerstgenoemde band een pauze inlaste, dook Nordlund de studio in om een aantal nummers op te nemen in de door hem zo geliefde stijl: jaren ’80 hardrock. Denk nu niet dat Dreams Of Avalon klinkt als een van de vele hair metal bands die destijds erg populair waren. Dit project moet het hebben van bombastische, pompeuze nummers waarin bij tijd en wijlen de toetsen een stevige duit in het zakje mogen doen.

Opener Young Wild Hearts is een stevig nummer waarin flink wat tempo zit. Het doet af en toe wat aan Duitse heavy metal denken. Die trant wordt in het daaropvolgende Under The Gun niet voortgezet. Het nummer kabbelt wat voort, ondanks een spetterende gitaarsolo aan het eind. Shining Light begint juist, na een kort toetsen-intro, met een gitaarsolo en wil qua tempo ook niet echt op gang komen. Bleed For Me is een episch nummer met een walsritme maar weet niet echt te spetteren. In Run For Cover wordt het wat stuwender allemaal en valt de wat a-typische manier van componeren op.

En daarmee is Beyond The Dream eigenlijk wel samengevat. Er staan enkele goede en knallende nummers op maar ook enkele die het niveau wat doen inzakken. Positief punt is dat de refreinen vrijwel allemaal pakkend zijn en het gitaarspel bovengemiddeld hoog is. Gelukkig weet Nordlund in dienst van een nummer te spelen en wordt niet elk gaatje gedicht met een filletje of likje op de gitaarhals. Hij heeft met dit album zijn doel bereikt en een mooie hommage neergezet aan de gloriedagen van de heavy metal.

Score:

75/100

Label:

Metalville, 2020

Tracklisting:

 1. Young Wild Hearts
 2. Under The Gun
 3. Shining Light
 4. Bleed For Me
 5. Run For Cover
 6. Into The Night
 7. On The Run
 8. To Paris And Back
 9. Stop
 10. Black Demons
 11. Somewhere Tonight

Line-up:

 • Joachim Nordlnd – Zang, gitaar, keyboards, basgitaar
 • Sven $ Danielsson – Drums
 • Joakim “Mohican Joe” Roberg – Keyboards
 • The Norton Brothers – Achtergrondvocalen

Links: