Dream Unending – Song of Salvation

Aan huis gekluisterd in het Canadese Toronto ontstond tijdens de COVID-pandemie bij Derrick Vella (Tomb Mold) het idee om iets mystieks, verhevens te gaan creëren, iets wat buiten zijn gebruikelijke muzikale comfort zone lag en een progressievere inslag had dan zijn gangbare werk. Hij had het hier al eens met Justin DeTore (Innumerable Forms, Sumerlands, Solemn Lament) over had gehad en nu was het tijd het idee concreet in te gaan vullen. En zo geschiedde, ondanks dat ze elkaar enkel online konden treffen. Het leidde tot het uitermate fraaie, fascinerende debuutalbum Tide Turns Eternal, dat november 2021 uitkwam.

Net geen heel jaar later – het scheelt welgeteld acht dagen – komt het tweetal met een tweede album: Song of Salvation. Het geluid op het album houdt het midden tussen doom en death metal, met zo nu en dan een zwartgeblakerd randje. “Dream-doom” doopte het tweetal hun muziek zelf. Op het album tovert het duo fascinerende melodieën tevoorschijn en zet het een etherische sfeer neer. In de nummers worden diepgaande zwaarte probleemloos samengebracht met esoterische pracht, gevangen in fascinerende, dreunende, melancholische riffs en betoverende patronen. Zo je wilt: de term Dream-doom lijkt de muzikale invulling van Dream Unending prima samen te vatten.

Het album bevat een opvallende structuur. Met het openings- en titelnummer Song of Salvation en afsluiter Ecstatic Reign kiest de band voor twee bijzonder lange tracks; de eerste tikt net geen kwartier aan, de ander gaat daar een minuutje overheen. Beide nummers zijn lang uitgesponnen maar vervelen geen seconde. Song of Salvation kent, naast machtig mooie gitaarlijnen en kolossaal zware vocalen, een intrigerende opbouw, waarmee je beetje bij beetje steeds dieper de astrale muzikale tocht wordt getrokken, en een snedig einde. Ook afsluiter Ecstatic Reign is bombastisch en vol. Haast tedere gedeeltes worden probleemloos versmolten met eclatant zware gedeeltes. Het nummer kent daarnaast vocale afwisseling doordat zangeres McKenna Rae van zich laat horen; haar haast zweverige zang is een fraaie afwisseling met de diepe vocalen. Om de afwisseling in het vocale gedeelte in het nummer volmondig af te maken kent het richting het einde een gedeelte gesproken tekst.

Daar tussenin treffen we in het midden het korte, instrumentale – ik tel het gefluister halverwege het nummer voor het gemak even niet mee – pareltje Murmur of Voices aan. Deze wordt ervoor en erna begeleid door twee composities van iets meer dan vijf minuten lengte: het wonderschone Secret Grief en de tweede instrumentale schoonheid Unrequited.

DeTore is verantwoordelijk voor het getimmer op het drumstel en voor het death metal gebulder, Vela neemt de andere instrumenten en de harmonieuze vocalen op zich. Het album wordt echter niet enkel door de twee mannen ingekleurd; bekenden dragen maar wat graag een steentje bij. Mensen die we op Tide Turns Eternal al tegenkwamen, laten ook nu weer hun gezicht zien: Derrick Vella’s vader David doet de bijdragen op piano en synthesizer en McKenna Rae (Phantom Divine, Revelry) horen we in Ecstatic Reign. Daarnaast zijn er wat andere mensen ingevlogen. In Secret Grief draagt Phil Swanson (ex-Sumerlands) bij in de zang en horen we multi-instrumentalist Leila Abdul-Rauf een emotionele serenade op trompet brengen. Max Klebanoff (Tomb Mold) doet vocaal een duit in het zakje en Richard Poe – een Amerikaanse acteur, onder andere bekend van Law & Order en Star Trek – spreekt de tekst in het slotnummer in.

Song of Salvation van Dream Unending is een verbazingwekkend mooi album. Het ligt in lijn met het vorig jaar uitgekomen Tide Turns Eternal maar is net even genuanceerder, verfijnder en charismatischer in elkaar gestoken. Een heerlijk album om op de koptelefoon te luisteren en bij weg te mijmeren, om even helemaal in te verdwalen in deze etherische, muzikale reis. Beeldschoon.

Score:

90/100

Label:

20 Buck Spin, 2022

Tracklisting:

  1. Song of Salvation
  2. Secret Grief
  3. Murmur of Voices
  4. Unrequited
  5. Ecstatic Reign

Line-up:

  • Justin DeTore – Drums, zang
  • Derrick Vella – Gitaar, basgitaar

Links: