Draugurinn – Myrkraverk

Ongeveer twee jaar geleden was ik erg in mijn nopjes met de eerste plaat die ik toen te horen kreeg van de IJslandse dame Draugurinn, die met haar gelijknamige ambientproject behoorlijk ijzig materiaal wist uit te brengen. Tijd voor een heruitgave dit keer, van Myrkraverk uit 2011. Vertaald geeft dat de titel ‘duisternis’.

Erg toepasselijk, want wat klinkt dit verdraaid donker. Draugurinn sleept je een dik uur mee de duisternis in met een beklemmende atmosfeer die gevoed wordt door occulte zanglijnen, aanhoudend percussiewerk, ijzige ambientklanken en hier en daar wat donkere keelklanken om het sfeertje nog eens extra beklemmend te maken. Soms heb ik op deze langspeler wel het gevoel dat bepaalde klanken net iets te lang aangehouden worden (die percussielijn op Nornaskapur bijvoorbeeld), maar de sfeer is er eentje waar ik enorm van kan genieten in de vroege uurtjes.

Winters, donker en occult, en op die manier kom ik tot een herhaling van de sterke punten die ook op Ísavetur terug te vinden waren. Fans van dit type dark ambient moeten Draugurinn zeker een kans geven. Het kwaliteitslabel Nordvis staat niet voor niets op deze heruitgave geplakt.

Label:

Nordvis, 2017

Tracklisting:

  1. Moðir ringulreiðarinnar
  2. Urðarmani
  3. Andsetin
  4. Þurizas
  5. Nornaskapur
  6. Kvæði Uruzar
  7. Aska

Line-up:

  • Draugurinn – Alles

Links: