Dragonland – The Power Of The Nightstar

Het Zweedse Dragonland debuteerde in 2000 met een EP en was in de beginjaren behoorlijk actief. In 2006 stond de teller al op vier albums en in 2011 verscheen het derde deel in de The Dragonland Chronicles. Vervolgens werd het stil…heel stil. Pas in de herfst van dit jaar verscheen het zesde album: The Power Of The Nightstar. Dit album klokt ruim boven het uur en gezien het genre kan dat soms een hele zit zijn.

Dragonland heeft er in ieder geval de tijd voor genomen en dat is aan de hoes al te zien. Het is een visuele uitbeelding van de thematiek van het album. Hierop wordt het verhaal verteld van een volk dat in een vijandig universum op zoek is naar een plek om zich te vestigen. De opnames vonden plaats in de verschillende thuisstudio’s van de bandleden. Hoe Dragonland het precies geflikt heeft, zal wel altijd een raadsel blijven maar ondanks dit feit klinkt de muziek op The Power Of The Nightstar als een geheel. Er wordt ruim de tijd genomen om de composities tot hun recht te laten komen.

De nummers klokken zo rond de vier tot vijf minuten, met uitzondering van Journey’s End dat ruim negen minuten duurt. Zoals gezegd neemt Dragonland de tijd om een individueel nummer tot zijn recht te laten komen. Er wordt door middel van een goede opbouw van de gitaren en zanglijnen toegewerkt naar een climax. De ene keer is dat het makkelijk meezingbare refrein en de andere keer een spetterend middenstuk of gelijke solo.

Bij een conceptalbum is het altijd lastig om er een nummer uit te lichten en dat ga ik dan ook niet doen. The Power Of The Nightstar is een album dat je als geheel en van begin tot eind hoort te ondergaan. Ook al omdat de muziek en teksten goed op elkaar aansluiten en voor je het weet is er een uur voorbij. Wanneer de tijd vliegt als je een album beluistert is dat altijd een goed teken en dat is in dit geval niet anders.

Dragonland is erin geslaagd het hiaat van elf jaar tussen dit en het vorige album goed te overbruggen. Fans die de band in het verleden volgden en hun albums kochten, kunnen The Power Of The Nightstar blind aanschaffen. Hetzelfde geldt voor fans van het genre. Dragonland mag gerust (opnieuw) een aanwinst voor het genre genoemd worden.

Score:

85/100

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Awakening
 2. A Light In The Dark
 3. Flight From Destruction
 4. Through Galaxies Endless
 5. The Scattering of Darkness
 6. A Threat From Beyond The Shadows
 7. Aphelion
 8. Celestial Squadron
 9. Resurrecting An Ancient Technology
 10. The Power Of The Nightstar
 11. Final Hour
 12. Journey’s End
 13. Oblivion

Line-up:

 • Jonas Heidgert – Zang
 • Jesse Lindskog – Gitaar
 • Olof Mörck – Gitaar
 • Anders Hammer – Basgitaar
 • Elias Holmlid – Keyboards
 • Johan Nunez – Drums

Links: