DragonForce – Extreme Power Metal

Hoe hard kan je het in iemands gezicht wrijven, wat je precies te wachten staat? Voor de achtste studioplaat kozen de Britten van DragonForce ervoor om te gaan voor de titel Extreme Power Metal, voorzien van een revolutionaire en schreeuwlelijke hoes. Het vingervlugge werk van deze band kan er echter steeds wel in bij mij en ook dit keer stel ik me de vraag hoe deze heren enige verandering gaan aanbrengen in de stoofpot die ze elke keer aanreiken. Eén of twee keer een lading aan epische draken leek me toch voldoende niet? Hoe kan DragonForce nog verrassen anno 2019?

Om nog uit te kunnen pakken met een degelijke plaat, kan je twee kanten op. Of je vindt jezelf opnieuw uit, of je maakt dat het allemaal nog sterker klinkt, met nummers die je bij blijven. Eigenlijk mikt DragonForce op die twee componenten, want enerzijds staan er nummers op die ongetwijfeld weer zullen in de smaak vallen bij de fans van het voorgaande. Dat gaat van het slepend episch zoals The Last Dragonborn tot stevige stampers zoals opener Highway to Oblivion en Troopers of the Stars. Maar eigenlijk kan je stellen dat er geen fillers op deze plaat staan, van begin tot einde (of bijna tot het einde, zodadelijk meer) zijn dit stuk voor stuk nummers met een prima stempel.

Daarnaast is er ook iets vernieuwends aan deze nieuwe plaat. Het artwork verraadde al wat nostalgische vibes en hier zit ook gewoon een vibe van de jaren 80-90 in verwerkt. Dat kan gaan van melige synthgolven met wat Genesis-trekjes op Heart Demolition tot deuntjes die zo in een jaren 80 vechtfilm met Van Damme kunnen zoals op Cosmic Power of the Infinite Shred Machine. En als kers op de taart is er dan de cover van Celine Dion… Een absoluut krankzinnig idee, maar eigenlijk scheurt het lekker weg en maakt DragonForce hier weer volledig zijn eigen ding van.

Zo kennen we de heren natuurlijk. Enerzijds gaat die vinger weer de lucht in bij alle epische stukjes op Extreme Power Metal, anderzijds zijn er de momenten waarbij je het de eerste luisterbeurten wat moeilijk hebt. Uiteindelijk resulteert het echter in een erg eigen plaat en op die manier wordt weer duidelijk hoe je epische drakengevechten vandaag nog steeds actueel en interessant houdt. Je maakt er gewoon supersonische draken van met een nostalgische vibe en heel wat plakkerigheid. Zo win je elk gevecht.

Score:

82/100

Label:

earMUSIC, 2019

Tracklisting:

 1. Highway to Oblivion
 2. Cosmic Power of the Infinite Shred Machine
 3. The Last Dragonborn
 4. Heart Demolition
 5. Troopers of the Stars
 6. Razorblade Meltdown
 7. Strangers
 8. In a Skyforged Dream
 9. Remembrance Day
 10. My Heart Will Go On (cover)

Line-up:

 • Marc Hudson – Zang
 • Sam Totman – Gitaar, zang
 • Herman Li – Gitaar, zang
 • Frédéric Leclercq – Bas, gitaar, zang
 • Gee Anzalone – Drums, zang

Links: