Dragonfly – Domine XV

¿Habla español señor? Ik niet in elk geval! Dat maakt het schrijven van deze revisar (recensie) voor Domine XV van het Spaanse gezelschap Dragonfly tot een flinke rompecabezas (puzzel). Want er werd zowaar een fysiek exemplaar vanuit het zonnige zuiden verstuurd om hier in het druilerige noorden beluisterd te worden. Dat is in dit geval al direct een pluspunt want het geheel ziet er piekfijn uit! Mooi artwork, zowel de buiten- als binnenkant, en hola: als eerste sorpresa (verrassing) zitten er twee schijfjes in de verpakking, namelijk disco uno (disk één) en disco dos (disk… naja, je snapt het wel, geen drie in elk geval)! Het compleet ontbreken van een begeleidend schrijven is dan de tweede verrassing. Maar aangezien verrassing número drie is dat alle teksten, zowel geschreven als gezongen, in het Spaans zijn had dat denk ik niet zo veel uitgemaakt. Dus dan wenden we ons maar tot het internet, en Google (google) in het bijzonder. Maar… er is daar ook verrassend weinig informatie te vinden. Ik heb nog wel een pagina van een Deutsche collega gevonden die met dezelfde manos (handen) in het cabello (haar) zat. Maar zijn conclusies kwamen behoorlijk overeen met hetgeen ik zelf had uitgedokterd. Dus waarschijnlijk zit het als volgt in elkaar:

 
In 2006 heeft Dragonfly het debuutalbum Domine uitgebracht. Nu (vorig jaar om precies te zijn) was dat dus XV jaar geleden. Tijd voor een fiesta, moet de nieuwe generatie Dragonfly mannen gedacht hebben (want er zit geen enkel origineel lid uit die tijd meer bij), maar aangezien een vaas verse sangria beter smaakt dan één van anderhalf decennium oud hebben ze het hele plaatje opnieuw opgenomen. Zie daar: disco número uno! En die klinkt qua productie ook vijftien keer beter dan het debuut! Maar die tijd doet niet alleen wat met de techniek, maar ook met de ervaring en kunde van muzikanten. Dus hebben de amigos hun primogénito (eerstgeborene) eens kritisch onder de spreekwoordelijke loep gelegd en waar ze nodig vonden composities en partijen aangepast. En ook deze versie opgenomen, samen met vrienden en bekenden want een verjaardag vieren in je eentje is ook maar saai: disco número dos! En dat levert wel een paar echte verschillen op. Zo duurt Sólo Depende De Ti (het hangt alleen van jou af..?) oorspronkelijk op het debuut 4 minuut 41 seconden, de opnieuw opgenomen versie 4 minuut 23 en de 2022 versie ineens 7 minuut 28! Dus er is echt wel heel wat (denk)werk in deze jubileumplaat gaan zitten. Absoluut geen gemakzuchtige geldklopperij, juist tegenovergesteld: met twee uur en veertien minuten krijg je meer dan genoeg waar voor je geld. Kwantitatief dan, maar hoe zit het met de calidad (kwaliteit)? 
 
De kwaliteit is van zeer hoog niveau! Opzwepende powermetal door geweldige muzikanten en een zanger met een hele goeie garganta (strot)! Deze band kan zich prima meten met Rhapsody (in alle versies), al is Dragonfly nét iets minder sinfónico (symfonisch) en bijvoorbeeld DragonForce, al halen ze niet dezelfde velocidad ridículo (belachelijke snelheid). En met die twee andere bands kun je ook heerlijk meebrullen. Bueno (oké), dat kun je bij Dragonfly ook maar als je geen Spaans spreekt heb je geen idee wat je uitkraamt. Misschien is dat een reden dat ze minder bekend zijn, in elk geval in deze contreien want er zijn immers plekken zat in de wereld waar vol op Spaans wordt gesproken (zoals Argentinië, waar de eerste Dragonflyers vandaan kwamen). En het is natuurlijk ook een erg expressieve taal, je kunt er volgens mij geweldig mee iemand de liefde verklaren of compleet verrot schelden, of zelfs tegelijk! Je kunt het tegen mij doen, ik heb dan geen idee wat je zegt maar het klinkt wel vol pasión (passie). Muzikaal gezien klinkt dat hier in de zang ook prachtig door: vol gevoel in de balada (ballade) stukken en enojado (boos) wanneer dat moet. Maar waar het over gaat? Ni idea 


 Conclusión: een heerlijke band die perfect weet waar het mee bezig is en al deze muzikaliteit en het gevoel prachtig (opnieuw) op plaat hebben weten te vangen. Misschien niet super origineel maar voldoende om geen kopie of clon (kloon) te zijn. Voor iedereen die van symfonische powermetal houdt een aanrader! Als je, zoals ik, niet eerder bekend was met deze band dan is dit ook direct het beste album om ze mee te leren kennen. En mocht je een coleccionista neurótico (neurotische verzamelaar) zijn dan kun je later nog wel ergens dat debuut schijfje op de kop tikken maar met deze Domine XV is dat eigenlijk nergens meer voor nodig. 

Score:

81/100

Label:

Art Gates Records, 2022

Tracklisting:

Disco uno:

 1. Domine
 2. Sólo Depende de Ti
 3. Entre el Odio y la Pasión
 4. Delirio Eterno
 5. El Nuevo Judas
 6. Estrella
 7. Aries
 8. Regresa a Mi
 9. En los Confines del Infierno
 10. Guárdame en Ti
 11. Paganini Suite
 12. Sin Salida
 13. Dragonfly

Disco dos:

 1. Domine
 2. Sólo Depende de Ti
 3. Entre el Odio y la Pasión
 4. Delirio Eterno
 5. El Nuevo Judas
 6. Estrella
 7. Aries
 8. Regresa a Mi
 9. En los Confines del Infierno
 10. Guárdame en Ti
 11. Paganini Suite
 12. Sin Salida
 13. Dragonfly

Line-up:

 • Pablo Solano – Zang
 • Victor González – Gitaar
 • Juanba Nadal – Bas, Zang
 • Isauro Aljaro – Toetsen
 • Jorge Alcázar – Drums

Links: