Dracula – Swing Of Death

Dracula – Swing Of Death

Frontiers, 2015

Toeval of niet, maar Swing Of Death is een ijzersterke plaat en géén solo-album van Jorn Lande. Zijn laatste solo-albums waren redelijk, zijn laatste samenwerking met Russel Allen goed en dit Dracula is erg goed. Ik durf te stellen dat dit op gelijk niveau staat met het eerste album van Masterplan van alweer ruim tien jaar geleden.

Swing Of Death betreft vooral een samenwerkingsverband tussen de Noorse wereldzanger en gitarist Trond Holter. Waar Jorn op zijn solo-albums nogal eens in de valkuil van de clichés trapt is Swing Of Death een consistent geheel. Verwacht geen nieuwigheden, maar vooral een plaat met een duidelijke focus waarin het avontuur vooral wordt gezocht in de combinatie van invloeden. Denk aan Queen, Savatage, maar ook Meat Loaf.

Hoewel het concept, Dracula en zijn lotgevallen, redelijk uitgekauwd is, is de muziek dat zeker niet. De eerste helft van het album is wat lichtvoetiger dan de tweede helft, maar over de gehele linie is Swing Of Death een tamelijk bombastische, georkestreerde aangelegenheid. Aanknopingspunten binnen die bombast zijn de sterke zang van Jorn, maar zeker ook die van Lena Fløitmoen, het catchy, maar ijzersterke songmateriaal en het meer dan gemiddelde gitaarwerk. Luister eens naar nummers als River Of tears of Queen Of The Dead en je begrijpt wat ik bedoel. Ik krijg regelmatig flarden Savatage-riedels om mijn oren en dat bevalt prima.

Hoewel een concept-plaat, laten de tien tracks op Swing Of Death zich afzonderlijk ook prima beluisteren. Een klassiek goed rockalbum dat nog wel eens hoge ogen kan gooien in de jaarlijsten van traditioneel ingestelde metalliefhebbers.

Tracklisting:
dracula

 1. Hands Of Your God
 2. Walking On Water
 3. Swing Of Death
 4. Masquerade Ball
 5. Save Me
 6. River Of Tears
 7. Queen Of The Dead
 8. Into The Dark
 9. True Love Through Blood
 10. Under The Gun
 11. Hands Of Your God (Exclusive Bonus Track)

Line-up:

 • Jorn Lande – zang
 • Trond Holter – gitaar, piano
 • Bernt Jansen – bas
 • Per Morten Bergseth – drums
 • Lena Fløitmoens – zang

Links: