Downfall of Gaia – Atrophy

De post-blackmetalgezelschappen vallen de laatste jaren als rijpe appelen uit de boom en Duitsland doet in de vorm van Downfall of Gaia een flinke duit in het zakje. De heren maakten drie albums vol atmosferisch/sludge/zwartgeblakerd geweld en haalden daarmee volop complimenten binnen. Album nummer vier, Atrophy (dat vorig jaar al het levenslicht zag), is echter mijn eerste kennismaking met de band, die tegenwoordig een Italiaanse gitarist in de gelederen heeft.

Hoewel het hart van uw anonieme scribent hard klopt voor de ouderwetsche christenhondenhatende Scandinavische black metal van het kaliber alles-is-zinloos-want-we-gaan-toch-allemaal-dood, kunnen ontwikkelingen binnen de post-black metal mij ook bijzonder bekoren. Dat is iets anders met Downfall of Gaia. Het is geen liefde op het eerste gehoor. De Duiters en Italiaan kwamen op mij aanvankelijk over als een band die vooral heel erg zijn best doet te klinken als een post-blackmetalband, waardoor het allemaal minder geloofwaardig overkomt. Bij het voor de tweede keer beluisteren van het titelnummer viel opeens het kwartje en vanaf de derde draaibeurt groeide de waardering.

Tot op zekere hoogte dan. Want Downfall of Gaia heeft met Atrophy weliswaar een lekker album afgeleverd, ik heb het ook beter gehoord. Ja, Anton Lisovoj danwel Dominik Goncalves dos Reis schreeuwt het leed van de wereld van zich af, en de band volgt met een verwoestend moordtempo of neemt juist tergend langzaam gas terug, maar de échte vonk wil maar niet overslaan. Daarvoor is het toch wat te eentonig. Dat wil niet zeggen dat dit een verkeerde kennismaking is, helemaal niet. Maar ik heb gewoon beter gehoord. Post-blackmetalfanaten weten natuurlijk beter en hebben dit allang in huis gehaald.

Score:

80/100

Label:

Metal Blade Records, 2016

Tracklisting:

  1. Brood
  2. Woe
  3. Ephemerol
  4. Ephemerol II
  5. Atrophy
  6. Petrichor

Line-up:

  • Anton Lisovoj – Vocalen, Bas
  • Dominik Goncalves dos Reis – Vocalen, Gitaar
  • Marco Mazzola – Gitaar
  • Michael Kadnar – Drums

Links: