Downcast Collision – Rise Up

Daar is hij dan, de debuutplaat van het Nederlandse Downcast Collision. De tweede band van X-Tinxion-leden Monica en Peter, die hier samen met Casper en Geoffrey Downcast Collision vormen. X-Tinxion‘s From The Ashes Of Eden viel zwaar in de smaak op Zware Metalen vorig jaar en voor zover ik van thrash houd (dat valt best mee) kon ik die beoordeling onderschrijven. Deze digi van Downcast Collision zou meer death metal gerichte muziek bevatten. Fijn.


Het klopt in ieder geval. De melodeathrash is een stukje bruter en bonkiger dan de viriele thrash die X-Tinxion brengt. Het risico bestaat natuurlijk dat nu nog meer de Arch Enemy-link gelegd zal worden, maar eerlijk gezegd is dat tegenwoordig eerder een reden om het niet te gaan beluisteren (vind ik), dus laat me zeggen dat er een pak andere redenen zijn om Rise Up te gaan beluisteren. In deze mix van thrash en melodeath is de basis echt wel thrash, en geen metalcorige groove metal. Nochtans is de gitaarsound best wel groovend en vol. En ja, het titelnummer heeft ook iets “hymne”-achtigs in zich, maar het is geen We Shall Rise-heaviness, er blijft veel ruimte voor voortstuwende thrash met een melodeathrandje. Beste nummer op de plaat is Cast Aside, waar lekker gevarieerd gitaarwerk (denk Carcass meets Obituary meets Exodus) even afwisselend voorzien wordt van keelklanken. Later op deze plaat komen trouwens nog enkele fijne nummers, zoals het afsluitende Photonic.

Prima plaatje in ieder geval, waar vrij breed gegaan wordt qua subgenres. Voor mij mag het nog niet iets “catchiër” klinken, als het dan toch “toegankelijke” death metal betreft, maar op zich bevat Rise Up meer dan voldoende materiaal om opgepikt te worden door grote podia om de vroege vogels op te peppen.

Score:

76/100

Label:

Eigen Beheer, 2017

Tracklist:

 1. Overthrown
 2. Rise Up
 3. Cast Aside
 4. Second Sight
 5. Bombs Away
 6. Scapegoat Warrior
 7. Spin Doctor
 8. The Seventh Day
 9. Photonic

Line-up:

 • Monica “Demonica” Janssen – Bas, Keel
 • Peter van Toren – Drums
 • Geoffrey Maas – Gitaar
 • Casper van der Woord – Gitaar

Links: