Dorre & Bethmoora – Split

Een split is het perfecte medium om kennis te maken met bands: mocht de ene zijde van de plaat tegenvallen, dan is er altijd nog de hoop dat de band op de andere zijde bevalt. Fijn ook, dat veel bands uit de underground er gebruik van maken om zichzelf wat meer naamsbekendheid te geven. Dat is in dit geval ook zo, met het Belgische Dorre en het Deense Bethmoora, die zichzelf en de atmosferische, licht psychedelische sludge die ze maken, voorstellen.

Dorre trapt dit gedeelde werk af met twee nummers ( met toepasselijke, op elkaar afgestemde titels), waarop redelijk rechtlijnig sludge te horen is. De band moet het hebben van de spanningsopbouw, waar dan ook ruim de tijd voor wordt genomen. Sereen tokkelende gitaren maken plaats voor groovende riffs, waarbij het volume en de vervorming steeds hoger lijken te klimmen. Denk qua opbouw aan een band als Samothrace, maar dan minder pakkend en zonder vocalen. Iets meer werk steken in interessante hooks en er wordt naar alle waarschijnlijkheid meer naam opgebouwd.

Bethmoora is duidelijk de traagste band van het stel en maakt tevens ook gebruik van vocalen, die zich in zowel het hoge als lage segment van het genre begeven. Er bijzonder zijn de riffs niet, maar wel hárd, met zoemende, psychedelische geluidseffecten om het geheel wat meer invulling gegeven. De band had makkelijk zonder gekund, want er is een aanzienlijke groep bands binnen de sludge met een voorliefde voor monotoon dreunende riffs. Af en toe wordt er een beetje spanning opgewekt, maar uiteindelijk blijft de band rond het lagere segment van de spanningsboog spelen, met een grotere nadruk op het onverbiddelijk murw slaan van de luisteraar.

Dorre BethmooraLabel:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

 1. Dorre – Three Fell From the Sky
 2. Dorre – Four Walked Into the Ocean
 3. Bethmoora – Succumb

Line-up Dorre:

 • Wolf Overloop – Drums
 • Erik Heyns – Gitaar
 • Adriaan de Reymaker – Gitaar

Line-up Bethmoora:

 • Sune – Bas
 • Martin – Drum
 • Morten – Gitaar
 • Henrik – Gitaar
 • Anders – Vocalen

Links: