Dornenreich – Flammentriebe

Dornenreich – Flammentriebe
Prophecy Productions, 2011

Zo, wederom een nieuwe reviewer. En ik mag meteen beginnen met de nieuwe Dornenreich. Voor mij de eerste kennismaking met deze band, dus het één en ander aan informatie opgezocht en eerder werk beluisterd om goed beslagen ten ijs te komen. Gelukkig verandert deze band elk album van stijl en dat is op deze nieuwe niet anders.

Op Flammentriebe is de compleet akoestische richting van het vorige album losgelaten en wordt er weer een versnelling opgeschakeld. Het eerste nummer begint na een akoestische start redelijk furieus voor Dornenreich-begrippen. Een goede riff stuwt dit nummer voort en de kenmerkende zang (lees: mix van fluister en scream) is aanwezig. Er lijkt een midden gezocht tussen alle voorgaande albums bij elkaar. Dit gaat wel weer redelijk richting black metal, hoewel het allemaal erg melodieus en stemmig is. Dit zorgt voor koetsladingen vol met sfeer wat een genot is om naar te luisteren.

Vanaf het tweede nummer komt de zo typische viool weer prominent naar voren. Deze viool lijkt zelfs wel de rol te krijgen die normaal weggelegd is voor de leadgitaar. Ook in de snellere stukken van de nummers blijft deze bovenkomen wat dit gevoel verder versterkt. Dit zorgt duidelijk voor een eigen smoel maar mocht een viool niet je ding zijn kan je dit album laten voor wat het is. Ook is er in alle nummers tijd voor akoestische intermezzo’s die de sfeer versterken. De ambient van eerdere albums is (gelukkig) weer losgelaten. Dit komt in mijn ogen deze plaat ten goede.

Al met al een lekkere plaat met een romantisch renaissance-gevoel en een mooie toevoeging aan het toch al vrij uitgebreide repertoire van deze eigenzinnige Oostenrijkers. Liefhebbers tellen zes punten op bij de score.

Flammentrieb

Tracklisting:

 1. Flammenmensch
 2. Der wunde Trieb
 3. Tief im Land
 4. Wolfpuls
 5. Wandel geschehe
 6. Fährte der Nacht
 7. In allem Weben
 8. Erst deine Träne löscht den Brand

Line-up:

 • Eviga (Jochen Stock) – Guitar, Bass, Vocals
 • Inve (Thomas Riesner) – Violin
 • Dragomir / Gilván (Moritz Neuner) – Drums

Links: