Dordeduh – Har

Wie kent er Dordeduh nog? De Roemeense band die in 2009 het levenslicht zag toen er wat strubbelingen waren in het bekende en vergane Negură Bunget. De band stoomde een debuut klaar in 2012 en verdween van de radar, maar is dit jaar terug met het smaakmakende Har. Moeilijk om deze band te categoriseren, maar duidelijk is dat het label van atmosferische folk/black de lading niet meer dekt.

 

Meer zelfs, in tegenstelling tot de eerste plaat van Dordeduh, waar nog behoorlijk wat links met Negură Bunget te traceren waren, is dit veel minder het geval op deze langspeler. De atmosferische noemer blijft, maar op opener Timpul întâilor valt al meteen een wisselwerking op met death metal. Niet dat die stijl de bovenhand krijgt, want de heren mikken vooral op het presenteren van lange nummers met een zweverige vibe en waar de vocalen ook op dromerige wijze mee invulling geven aan die insteek. Om de bruutheid moet je het zeker niet doen; de opbouw en gelaagdheid van de nummers zou ik eerder aanbevelen voor liefhebbers van bands als Alcest of Sólstafir, al is Dordeduh veel krachtiger bij momenten.

Descânt knoopt dan weer wel wat meer aan bij black metal op vlak van de gitaarpartijen, maar de grooves maken er eerder een experimenteel gebeuren van en de zweverige clean vocals doen je makkelijk meedromen, tot de band je genadeloos wakker schudt naar het einde van de track. Calea magilor biedt een intermezzo waar wat rimboeklanken verweven worden in een sfeervol geheel, alvorens Vraci de nord weer wat kracht bijzet en opnieuw een track vol spanning en ontspanning creëert die om en bij de elf minuten duurt. Desferecat is wat mij betreft het nummer waar de synths net iets te lang ingezet worden en de aandacht wat wegglijdt, maar gelukkig weet de band nog een keer te verrassen met het knappe De neam vergur. Een track waar lekkere grooves opbouwen en halverwege  een prachtige atmosferiek bereikt wordt, die geschreven had kunnen worden door een betere post-band. Op folkloristische Finntroll-eske manier neemt de band je even mee om over te gaan in een enigmatisch staaltje experimentele metal.

Op die manier is deze plaat van Dordeduh uitgegroeid tot een van mijn aanbevelingen van de zomer. Voer waar liefhebbers van genre overstijgende metal met een folkloristische en atmosferische insteek ongetwijfeld nog warmer van zullen worden.

Score:

85/100

Label:

Prophecy Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Timpul întâilor
 2. În vieliștea uitării
 3. Descânt
 4. Calea magilor
 5. Vraci de nord
 6. Desferecat
 7. De neam vergur
 8. Văznesit

Line-up:

 • Hupogrammos – Zang, gitaar, synth, mandola, tulnic
 • Flavius Misarăș – Bas, zang
 • Sol Faur – Gitaar, synth, dulcimer
 • Putrid – Drums, percussie, Toacă

Links: