Marche Funèbre – Into the Arms of Darkness

Het Mechelse Marche Funèbre is zo stilaan de vaandeldrager geworden van de Belgisch doomscene en doet er alles aan om die titel waardig te dragen. Met album nummer drie, sinds zijn ontstaan in 2008, brengt de band ons vijf nieuwe lange nummers, gebundeld onder een fascinerende hoes. Deze plaat werd ingeblikt in de Klangschmiede Studio E studio, waar producer Markus ‘Schwadorf’ Stock zijn Fingerspitzengefühl aanwendde zoals hij dat al eerder deed voor onder andere Alcest en Midnattsol. Markus kennen jullie misschien beter als de helft va het duo The Vision Bleak, waarin hij de naam Ulf Theodor Schwadorf draagt. Wat nog te zeggen over deze plaat? Wel, we horen er voor het eerst bassist Boris Iolis aan het werk.


Bijna een vol uur duurt deze plaat. Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat de vijf nummers dan ook heuse kolossen zijn die elk op zich in staat zijn je gemoed langdurig te bepalen. Het gros van de tonen bestaat uit late jaren negentig My Dying Bride gitaargewelven, met een krakende doomdeathstrot en lage tot midtempo cadansen des doods. Hier en daar beleef je een tijdelijke versnelling, telkens slechts valse hoop op een geanimeerde opleving. Niet dat er niets te beleven valt, zeker niet. Naast de doorleefde gruntfrequenties wordt ook gedoseerd weeklagend clean gezongen. Lamentabele litanieën, tot op het bot. Het doet wat gothic aan, iets waar zeker niet neerbuigend over hoeft gedaan te worden, behalve dan fysiek tijdens het beluisteren van deze prima uitgevoerde treurnis. Het gothic-element wordt ook uitgekiend gecontrasteerd door stukke gedoomde black, wanneer frustratie uitmondt in actieve agressie met verschillende atmosferische niveaus.


Into the Arms of Darkness is voer voor de doomfan die verlangt naar een breder scala aan duistere emoties dan hij of zij meestal aangeboden krijgt van op maat gemaakte melodoombands, maar die blijft verlangen naar een standvastige basis van Britse oerdoom. Into the Arms of Darkness is voer de doomfan die een ellenlange, ellendige afdaling wil uitzitten om tot op de bodem van zijn innerlijk vat te gaan en vervolgens op te staan met een smile op zijn gezicht. Check zeker even de kortfilm genaamd Lullaby of Insanity.

Score: 82/100

Label:

Moscow Funeral League, 2017

Tracklisting:

 1. Deprived (Into Darkness)
 2. Capital of Rain
 3. Uneven
 4. Lullaby of Insanity
 5. The Garden of All Things Wild

Line-up:

 • Dennis Lefebvre – Drums
 • Peter Egberghs – Gitaar, Keel
 • Kurt Blommé – Gitaar
 • Arne Vandenhoeck – Keel
 • Boris Iolis – Bas, Keel

Links:

2 Responses to Marche Funèbre – Into the Arms of Darkness

 1. KrisH KrisH says:

  Ik had hem twee puntjes meer gegeven 😉

 2. Pingback: Interview Marche Funèbre | Zware Metalen

Geef een reactie