Doomed – Anna

Met een naam als Doomed is het meteen duidelijk wat je voorgeschoteld krijgt. Deze Duitse eenmansformatie van Pierre Laube brengt met Anna vijftig minuten aan loodzware, krachtige death/doom ten gehore. Vanaf de oprichting in 2011 van Doomed heeft Laube al het vijfde album op zijn naam staan. Druk baasje dus. Hoewel er live wel wordt opgetreden met een volledige bezetting, doet Laube het op deze schijf, net zoals op de voorgangers, solo. Maar ook is er nu wederom een klein scala aan gastzangers bij verzameld. De opvallendste naam is echter wel Ed Warby, dummer van Hail of Bullets, Ayreon en natuurlijk oud Nederlandse deathmetalglorie Gorefest. Net als op het vorig jaar verschenen Wrath Monolith treedt Warby voor een nummer op als leadzanger. Ook draaft Kris Clayton van Camel Of Doom op voor wat achtergrondvocalen.

Anna wordt omschreven als een conceptalbum dat een statement vormt tegen politiek en religieus extremisme en de onderdrukking van het vrije denken. Het zevental van nummers sluit goed op elkaar aan, met traag gitaarwerk en hier en daar een spervuur aan blastbeats, om vervolgens weer het uiterst trage terrein van funeral doom te bereiken. Toch wordt het geheel goed bij elkaar gehouden door melodieuze tussenpassages, wat ervoor zorgt dat de plaat interessant blijft. Maar zoals ook geschreven is over de vorige releases van Doomed, geldt ook hier dat deze stijl niet voor iedereen verteerbaar is.

Grootste verrassing is afsluiter The Frozen Wish, waarin Ed Warby een groot deel van de zang voor zijn rekening neemt. Wie, net als ik, niet bekend was met zijn zangwijze, komt tot de verrassende conclusie dat Warby er een uiterst theatrale stijl op nahoudt en dit zeker niet onverdienstelijk doet. Het biedt daarom ook een fris contrast met de diepe grunts van Laube, die de rest van de plaat beslaan.

Zoals gezegd zal Anna voor menigeen een onverteerbare schijf zijn, omdat de plaat ronduit zwaar op de maag valt. Wie er toch rustig voor gaat zitten, zal echter horen dat er ook mooie melodieën verpakt zijn in het trage geweld. Voor de liefhebber binnen het death/doom genre zit het daarom wel goed met Anna.

 

doomed-annaLabel:

Solitude Productions, 2016

Tracklisting:

  1. Your Highness The Chaos
  2. Anna
  3. As The Thoughts Began To Tarnish
  4. The Weeping Trees
  5. Withering Leaves
  6. Roots Remain
  7. The Frozen Wish

Line-up:

  • Pierre Laube – Alle instrumenten, Vocalen

Links:

Score: 75/100