Doomcult – End All Life

Doomcult – End All Life
Eigen Beheer, 2016

Zo is er opeens uit het niets het debuutalbum van het Nederlandse Doomcult, vooralsnog een éénmansproject uit Zuid-Nederland. De naam dekt de vlag uitstekend, want het is doom met een dikke cultlaag.

Eind 2014 heeft J.G. Arts het doomlicht gezien, na al jarenlang in diverse niet nader omschreven bands allerlei stijlen te hebben gespeeld, behalve doom dan. Een makkelijk te recenseren album is het zeker niet geworden, Doomcult heeft zeven eigenzinnige songs rondom het beëindigen van al het leven verzameld. Vrolijk wordt het in ieder geval nergens, maar dat zal geen verbazing wekken. Inspiratiebronnen zijn volop aanwezig, zo doet het sologitaarwerk op het openingsnummer Master bijvoorbeeld denken aan het oude Paradise Lost. Bathory komt om de hoek kijken bij het aanstekelijke Ravens. Opvallend detail is bij alle nummers dat er van zang niet echt gesproken kan worden. Op meestal grommende en soms krijsende manier worden de teksten min of meer voorgedragen of uitgespuugd. Best wel apart en dat maakt het album dan ook wat minder makkelijk toegankelijk. Soms wordt er nog een tweede stem gebruikt, wat bij een nummer als Hammer wat kinderlijk overkomt. Dat zal niet echt de bedoeling zijn geweest. Muzikaal is het aangebodene soms stevig, soms neigt het naar doomrock en er zijn ook de nodige rustige tussenstukken. Samen met de aparte zang is End All Life absoluut geen hapklare brok.

Doorzetters en doomliefhebbers hebben er met Doomcult een interessant project bij. Het album is overigens alleen digitaal te verkrijgen via Bandcamp.

Tracklisting:
Doomcult – End All Life

  1. Angel
  2. Master
  3. Ravens
  4. Wrath
  5. Hammer
  6. Dawn
  7. End All Life

Line-up:

  • J.G. Arts – Zang, alle instrumenten

Links: