Towards Atlantis Lights – Dust Of Aeons

Towards Atlantis Lights werd in 2017 in Italië opgericht. Aanvankelijk als eenmansband van gitarist Ivan Zara (Void Of Silence), maar al snel ontpopte dit project zich uit tot een volwaardige band: Kostas Panagiotou (onder andere Clouds, ex-Wijlen Wij, ex-Crippled Black Phoenix) Riccardo Veronese (onder andere Aphonic Threnody, Gallow God) en Ivano Olivieri, sloten zich aan voor deze nieuwe band in het funeral doom/deathgenre.

Eén blik op de vier songtitels van deze release en je weet meteen het thema van deze band: oude legenden. Dust Of Aeons begint met The Bunker Of Life en doet dat meteen in stijl met een binnenkomer die maar liefst dertig minuten en zestien seconden aantikt. Het recept is naar verwachting: een loodzwaar, traag tempo en diepe deathgrunts. Maar ook komen cleane vocalen volop aan bod, waarin met een flink mediterraans accent Atlantis wordt bezongen. Het keyboardspel dat tevens te horen is, draagt met een atmosferische inslag bij aan de mystiek dat je verwachten mag met funeral doom dat deze thematiek behandelt. Iets dat ook geldt voor het soleerwerk van gitarist Ivan Zara, dat een extra laag vormt binnen de muzikale constructie. Het is een flinke zit, die lang doordendert en wellicht ook veels te lang, maar het klinkt wel fascinerend dankzij deze sfeer.

In contrast met het lange The Bunker Of Life, duurt Babylon’s Hanging Gardens slechts een kleine zes minuten. Na een zachte tussenpoos rond de helft van het nummer, komt een donderslag de rust verstoren, waarbij een beukende riff wordt ondersteund door een onheilspellend toetsenspel, dat me erg doet denken aan de Dawn Of The Dead-soundtrack van het eveneens Italiaanse Goblin. Alexandria’s Library klokt alweer over de ruim zestien minuten en ook hier is er weer een belangrijke rol weg gelegd voor het soleerwerk, zoals dat op de opener ook het geval was. Afgesloten wordt met het korte Greeting Mausolus’ Tomb, dat een perfecte afsluiter is voor deze release.

Het funeral doom/deathgenre blijft iets voor de fijnproever. Je zal er dan ook echt in de stemming voor moeten zijn om hier een paar goede luisterbeurten aan te kunnen besteden – wat het schrijven van deze recensie tevens wat vertraagd heeft -, maar wat dan overblijft is een sfeervolle reis door de catacomben der legenden.

Score:

75/100

Label:

Transcending Obscurity Records, 2018

Tracklisting:

  1. The Bunker Of Life
  2. Babylon’s Hanging Gardens
  3. Alexandria’s Library
  4. Greeting Mausolus’ Tomb

Line-up:

  • Kostas Panahiotou – Vocalen, Keyboards
  • Ivan Zara – Gitaar
  • Riccardo Veronese – Bas
  • Ivano Olivieri – Drums

Links: