Talsur – Tormented

Talsur is een eenmansband opgericht in oktober 2015 en afkomstig uit Rusland. Met de eerste drie albums ben ik niet bekend, wel met het laatste album Slough of Despond uit 2017. Dit album beviel me zo goed dat het de tweede plaats in mijn jaarlijst verdiende. Waar Slough of Despond vooral een funeral doomachtiggeluid liet horen, brengt Tormented een ietwat meer uitgebalanceerde mix tussen melodische doom en deathmetalpassages. Let wel, het tempo blijft het gehele album aan de trage kant. Verwacht dus geen snelle opgefokte toestanden. Dit is over bijna de gehele linie een echte mineur aangelegenheid.

Het album begint met het drieëndertig seconden durende viool intro Lamentoso, waarna Demorior naadloos invalt en versterking krijgt van enig gitaarwerk. Het vocale gedeelte is in eerste instantie clean, maar later zijn er ook grunts en enkele screams te horen om de sfeer wat op te leuken.

Het daaropvolgende I Bequeath is voorzien van veel melodie waarbij gitaar, piano en viool zich afwisselen. Dit nummer weet daardoor van begin tot het einde de aandacht vast te houden, mede ook dankzij de effectieve afwisseling tussen cleane zang, forse grunts en enkele screams.

Het vierde nummer Waters of Loss is de absolute uitblinker van dit album, na het inzetten van de piano, cleane zang, afgewisseld met grunts en donker klinkend gitaarwerk. Het geheel ademt erg veel sfeer uit en doet me in zeker mate aan My Dying Bride denken, ook qua zanglijnen, niet de minste vergelijking dacht ik zo. Toch zijn er ook enkele nuances aangebracht om echt een eigen geluid te creëren met name op de momenten dat het gas er even vanaf gaat en het tempo richting funeral doom traagheid. Na Waters of Loss krijgen we Bleeding te verwerken, waarbij de zang wederom een behoorlijk Aaron Stainthorpe gehalte heeft. Duisternis en neerslachtigheid voeren een continu duel met elkaar om te beslechten wie de meeste aandacht mag opeisen.

Na vier minuten gaat het tempo iets omhoog en slaat de balans kortstondig over naar een kwaadaardige grunt, een mooie afwisseling die slechts kortstondig van duur is en weer afgewisseld word met rustige cleane passages. Mortal Beloved vangt erg rustig aan, met gedubte cleane zangpartijen, piano en divers gitaarwerk. Het geheel is uitermate neerslachtig en verdriet is wat de boventoon voert. Op tekstueel gebied is het ook alles behalve gezellig;

She will bleed while I will cry,
Lay in darkness for a while.
Death will warm her desperate soul
Never answer to my call.

Regrets brengt een beetje hetzelfde recept, maar met nog iets meer nadruk op het melodische aspect van de muziek, het tempo ligt ook een tandje hoger. De ritmesectie is vooral heel groovy waarbij in combinatie met gitaar en zang een zekere vorm van dramatiek de boventoon voert.

Santuary of Sinners gaat wederom van start met de viool en later komt er ook nog een piano voorbij. Waar het begin van dit nummer voornamelijk bestaat uit cleane zang, gaat het tegen het einde wat meer de ruige kant op met een aantal schitterende melodische overgangen en een korte gitaarsolo. Het laatste nummer van dit album, Tormented by Fate, klokt maar liefst dertien minuten en vijfendertig seconden. Dat is niet ongebruikelijk voor een doomalbum, maar toch beduidend langer dan de voorgaande nummers. Een kort piano intro vangt aan, om dan vervolgens heerlijk triest en groovend dit fenomenale slotstuk in te luiden. Af en toe is er sprake van een echte adempauze om dan heerlijk op de gitaar te tokkelen aangevuld met fragiel pianospel. Dit is de huilende kers op de taart. Is dit album beter dan voorganger Slough of Despond? Nee dat niet direct.

Maar het is zeker wel uitdagender op het gebied van songwriting en dan met name qua variatie en overgangen. De stijl is even diep en emotioneel als op Slough of Despond, maar wel minder funeral en meer melodisch. Liefhebbers van neerslachtige duistere doom metal zou ik aanraden om dit een luisterbeurt te gunnen. Een tip, zakdoek bij de hand als je een slechte dag hebt, want die zal je gegarandeerd nodig hebben als de muziek op je gemoed overslaat. Sterkte!

Score:

80 / 100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

1. Lamentoso
2. Demorior
3. I Bequeath
4. Waters of Loss
5. Bleeding
6. Mortal Beloved
7. Regrets
8. Sanctuary of Sinners
9. Tormented by Fate

Line-up:

  • Talsur – Alle instrumenten en zang

Links: