Stories from the lost – Exoplanet

Derde album voor het Zottegemse Stories from the lost. De Belgen lieten een zeer goede indruk achter met hun vorige plaat Impairment, er moest al veel verkeerd lopen eer de volgende plaat een teleurstelling zou worden. Spoiler: het is geen teleurstelling geworden. Het nieuwe album dat in de Deaftone Studios werd ingeblikt, mag gehoord worden.


In Nederland is er een label waarop deze band niet zou misstaan, dat is Freia Music. Stories from the lost heeft namelijk een grote hoeveelheid prog in zich en brengt vaak lange instrumentale partijen waar ruimtereiskeyboards een grote rol in spelen. Daar stopt het niet, integendeel, daar begint het pas. Lange, glooiende kosmische velden vol gewichtloze postrock/metal bevangen de luisteraar en nemen hem mee in vrij trippy/spacy nummers. Wanneer de harde vocalen hun intrede doen en het geheel wat steviger gaat klinken, krijg je meermaals een Finse melodoom-indruk, inclusief een dosis melancholie.

De titels van de nummers dekken de lading helemaal, dus ben je van het type dat graag de voetjes van de grond haalt, achterover leunt en wegdroomt bij het beluisteren van postrock/metal zonder dat het vrijblijvend of willekeurig wordt, dan zit je met Exoplanet goed. Ben je van het type melodoom(death)-fan, dat gaandeweg wil verleid worden en als door een sirene bevangen wil meegenomen worden, dan zit je ook op het goede spoor met een Stories from the lost. Deze band kan een breed publiek zeker aan, en omgekeerd.

Score:

78/100

Label:

Dunk!Records, 2017

Tracklisting:

 1. Ashfall
 2. Bleak Daylight
 3. Dehumanize
 4. T-Minus
 5. Minkowski
 6. Obey The Martians
 7. A.I. Dreams

Line-up:

 • Wout Lievens
 • Kurt Vanlandtschoote
 • Mathieu Somnius Vanlandtschoote
 • Glenn De Loor

Links: