River of Souls – The Well of Urd

Daar is hij dan, de eerste plaat van het Nederlandse River of Souls. De band bestaat uit enkele oude bekenden, waaronder Paul Beltman (ex-Judgement Day/Sinister/Supreme Pain). De band bestaat sinds kort en debuteert met een fijne digi genaamd The Well of Urd. Yggdrasil en de Styx samen? Wie weet.


Muzikaal tapt River of Souls uit het vaatje van progressieve Finse melodoom, aangevuld met oer-Nederlandse keyboardloze gothic metalvibes, een injectie aan modern klinkende Finse melodoom, Zweedse melodeathrash met wat Gothenborg-invloeden uit de tweede helft van de jaren negentig en wat zanglijnen die doen denken aan My Dying Bride, bij momenten. De nummers duren samen dik 50 minuten, en zitten gelukkig vol verhaal en afwisseling qua gevoel, snelheid en geluid (voor een keer zijn de akoestische en instrumentale partijen logisch in scene gezet en ook werkelijk een meerwaarde in plaats van vulling). Het gevoel voor latente spanning maakt dat ieder nummer je aandacht vasthoudt, zelfs wanneer je doorgaans de knop omdraait bij doom metal. Genreoverstijgend noemen we zoiets.

Een tip voor mensen die houden van bands gaande van het vergane Firedoom Music, maar dan inclusief extra melodeath kracht (met dank aan de stevige sound). Voor fans van Noumena, Officium Triste en bands waar Tuomas Saukkonen in actief was/is. Sfeer, kracht, intimiteit, emotie en metal. Het leven kan mooi zijn. Mooie binnenkomer van River of Souls in ieder geval. Luister even mee.

Score:

81/100

Label :
Eigen Beheer, 2017

Tracklisting:

  1. The Norn’s Chant
  2. Earthfather
  3. Servitor
  4. The Unbending One
  5. Beneath the Well
  6. Soilsorcerer

Line-up:

  • Bart de Greef – zang
  • Paul Beltman – slag en leadgitaar
  • Benjamin Hoogers – basgitaar
  • Ingmar Otter – leadgitaar

Links: