Doodswens – Lichtvrees

Wie houdt van black metal en nog nooit van Doodswens heeft gehoord, heeft de afgelopen jaren in comateuze toestand onder een steen geleefd. Bij menig festival of optreden mocht deze band een leuke plek op het affiche verwerven en nu is er eindelijk een debuutalbum verschenen. Waar Doodswens aan het begin van haar carrière opzien baarde doordat de band uit slechts twee leden bestaat en dan ook nog van het vrouwelijk geslacht, zijn dit thans beide geen zaken meer die ertoe doen.

Waarom niet? Wel, daarvoor is de muziek van Doodswens simpelweg te goed. Het voordeel van een lange adem naar een debuut is dat een band haar muzikale ideeën live uit kan proberen en derhalve weet wat bij het publiek werkt en aanslaat. Dat is in het geval van Doodswens niet anders. Geopend wordt er met het venijnige In Mijn Bloed waarna Onplaatsbaren het eerste intermezzo vormt middels een gesproken stuk tekst uit, volgens mij, de gelijknamige documentaire. Vervolgens wordt er even gas teruggenomen in Zwarte Staar en voilà, Doodswens heeft laten zien dat zij het hele spectrum van het genre weet te beslaan. Van harde, doodstampende black met blastbeats naar slepende nummers met een ijskoude ondertoon.

Zangeres Fraukje van Burg beschikt over een scream die goed past bij de muziek van Doodswens. Dat er in het Nederlands gescreamd wordt, valt nergens op, maar draagt door het hoge en hese geluid des te meer bij aan de sfeer. Drumster Inge van der Zon heeft geen kit met veertien toms en twaalf bekkens maar kiest er hoorbaar voor om met een minimalistisch drumstel het maximale eruit te halen. Verwacht dus geen ingenieuze breaks en rare tempowisselingen. Het rustige intermezzo in Eindzicht is daarbij exemplarisch: gewoon wat simpele slagen op een bekken of tom-tom voldoen.

Het Nederlandse tintje wordt extra benadrukt doordat de samples ook in betreffende taal zijn. De niet-Nederlandse fans zullen het ermee moeten doen. Die zullen ongetwijfeld worden aangeboord want Lichtvrees is een album dat zich internationaal ook kan gaan laten gelden. Daarvoor is de kwaliteit groot genoeg. Dat de Nederlandse blackmetalscene de laatste jaren fors gegroeid is, mag als feit worden verondersteld. Het is nu zaak deze naar het buitenland over te brengen en daar ligt voor Doodswens een mooie uitdaging. Of (om het met Hollandse bravoure te zeggen) het moet een makkie worden voor de bandleden van Doodswens om de grens over te steken en ook daar een mooi plekje op een affiche te bemachtigen.

Score:

90/100

Label:

Svart Records, 2021

Tracklisting:

  1. In Mijn Bloed
  2. Onplaatsbaren
  3. Zwarte Staar
  4. Eindzicht
  5. IJsheiligen
  6. Het Zwartewaterland
  7. Lichtvrees
  8. Lichtvrees II

Line-up:

  • Fraukje van Burg – Zang, gitaar
  • Inge van der Zon – Drums

Links: