Don’t Sleep – Turn The Tide

Don’t Sleep is een punkrockband uit het Oosten der Verenigde Staten. Het gezelschap bestaat uit Dave Smalley. Ja, Dave Smalley. Ik hoef eigenlijk niet verder te gaan, want u weet al wat u te horen gaat krijgen. Pop punky songs met pompende baslijntjes en catchy refreinen, maar wel met genoeg kracht om voor punk te mogen doorgaan. Don’t Sleep doet inderdaad precies dat op Turn the Tide. Voor ik het vergeet: De rest van de band bestaat uit de bandleden van The Commercials en Junction. Dat zijn toch ook geen onbekende namen.

De band weet wat de bedoeling is, en laat dat op Turn The Tide horen. De band is aardig in vorm, legt het skateboard aan en roetsjt naar beneden. Te beginnen met de retestrakke en weinig melodieuze opener Don’t Sleep met hardcore-invloeden. Het statement is gemaakt, waarna No Other Way wederom vrij heftig overkomt. Hier komen wel de catchy refreintjes voor het eerst om de hoek kijken. Blastbeats zelfs! De band wil duidelijk eerst eens even flink raggen. Daarna gaat de band op de snuffert, en na een flinke hersenschudding herleeft de band als een vrolijke skatepunkband. Het vrij verveelde Prisoners (ook in de teksten) is desondanks een interessant, en wat gothic-achtig punknummer, waarbij de drums wat rustiger zijn. Het meezinggehalte is hier ongeveer 7/10. Dan We Remain. Fuck, wat een heerlijk catchy nummertje is dit! Uptempo poppunk waarbij de kenmerkende vocalen van Dave Smalley herinneringen doen herleven aan oude tijden. In de productie hoor je de dynamiek terugkomen, zodat het refrein er terecht uitspringt. Meezinggehalte 9/10. Foundation brengt ronddraaiende riffs en een wat vlakke songwriting. The Wreckage laat weer dat vernieuwende gezicht zien. Ditmaal beginnen we met reggae. Leuk ook dat ‘Wreckage’ bijna klinkt als ‘reggae’. Dat kan geen toeval zijn. December is nog een wat zinloos akoestisch niemendalletje, zoals we dat kennen van werkelijk elk poppunkalbum ooit gemaakt. Ik tel het mee als bonusnummer.

Het album weet herinneringen op te halen aan vergane tijden, maar toch ook wat nieuwe invalshoeken te creëren. De afwisseling wordt gezocht tussen de ruigere en kalmere insteek, zonder te vervallen in uitputtende ballads of soft gedoe. Turn The Tide is een aardig punkplaatje dat een vrij breed spectrum aan invloeden heeft, en daarmee een leuke afwisseling geeft. Een beetje een allegaartje dus, met de uitstekende stem van Dave Smalley als gemene deler. Turn The Tide heeft geen gebrek aan enthousiasme, en hier en daar een vernieuwende insteek. Een beetje te weinig catchy misschien, dat is wel een klein nadeel. Hou je skateboard bij de hand, of slinger die game met Tony Hawk nog eens aan. Dit is je soundtrack. Favoriet: We Remain.

Score:

75/100

Label:

Mission Two Entertainment, 2020

Tracklisting:

 1. Don’t Sleep
 2. No Other Way
 3. Reflection
 4. True North
 5. Abandoned Us
 6. Prisoners
 7. We Remain
 8. Walking In Sinai
 9. Refine Me
 10. Foundation
 11. The Wreckage
 12. December

Line-up:

 • Dave Smalley – Vocalen
 • Tony Bavaria – Gitaren
 • Jim Bedorf – Drums
 • Tom McGrath – Gitaren
 • Garrett Rothman – Basgitaar

Links: