Domkraft – The End of Electricity

Het Zweedse Domkraft, wat vrij vertaald zoveel betekent als dommekracht, brengt met haar eerste release een minimalistisch doom album uit. Indien we de bandnaam echter ontleden dan leert de Zweedse taal ons dat dom oordeel en kraft macht betekent. De oorsprong van de band ligt in Göteborg, waar de bandleden in verschillende samenstellingen met elkaar speelden. Domkraft werd een feit toen de bandleden verhuisden naar Stockholm. De gezamenlijke fascinatie van de bandleden voor Sleep, Spacemen 3, Monster Magnet en Hawkwind resulteert in hypnotiserende, psychedelische doom. De band heeft enkele jaren geschaafd aan het bandgeluid alvorens het debuutalbum uit te brengen.

De nummers op de CD zijn veelal gebouwd rondom één riff, waarbij de bas de leiding neemt. Opener The Rift is direct het langste nummer en zet de toon voor de rest van het album. De kracht van de band zit in de schier eindeloze herhaling van muzikale thema’s met als resultaat een groove die uitstijgt boven de muzikale som der delen. De riffs worden echter op verschillend tempo en volume gespeeld waardoor er voldoende dynamiek in de muziek zit. Het album beluistert en bezweert als één lange psychedelische doomtrip en eigenlijk maakt het niet uit waar je instapt. All Come Hither is mijn persoonlijke favoriet omdat je op een sublieme wijze wordt ingeleid in de meedogenloze riff die dit nummer draagt. Krijg die riff maar weer eens uit je kop! Het album wordt afgesloten waar het mee begonnen is, namelijk met een door de fenomenale bassist gedragen nummer.

Domkraft levert met haar debuut een zeer geslaagde mix van haar muzikale invloeden af. Persoonlijk ben ik vooral gecharmeerd van de uptempo nummers waarin Hawkwind en Sleep samensmelten.

Score:

84/100

Label:

Magnetic Eye Records, 2016

Tracklisting:

  1. The Rift
  2. Meltdown Of The Orb
  3. Drones
  4. Red Lead
  5. All Come Hither
  6. Dustrider
  7. We Will Follow

Line-up:

  • Martin Wegeland – Vocalen, Bas
  • Martin Widholm – Gitaar
  • Anders Dahlgren – Drums

Links: