Domkraft – Seeds

Wat is fijner dan af en toe een plaat op te zetten die je voor je gevoel naar de grenzen van het heelal doet zweven? Het Zweedse Domkraft is zo’n band die de luisteraar met zijn psychedelische stonerdoom de aarde doet verlaten. De heren zijn ooit samengekomen door de gezamenlijke liefde voor bands als Spaceman 3, Monster Magnet en Sleep en hebben van daaruit een sound ontwikkeld die het relaxte psychedelische van de spacerock combineert met loodzware riffs. Het is nu tijd voor het album numero drie: Seeds. Ik zou zeggen: “Prepare for take off”.

Soms krijg je weleens promo’s binnen waarbij de muziek gepaard gaat met bijzonder interessante informatie. Zo weet ik nu dat dit album in het midden van de zomer in drie dagen zwetend is opgenomen in een snikheet oud houten huis met geleende airconditioning. Doe met die info wat u wilt, beste lezer. Zelf zeggen de bandleden dat de muziek uit die zweethut is opgenomen met het idee dat de nek zoveel mogelijk meeknikt op de muziek. Aan dit streven wordt op het album ruimschoots voldaan. Trage, logge riffs vloeien uit de speakers waarbij het hoofd moeilijk is stil te houden. Seeds is daarmee een album geworden waar de liefhebbers van het genre uitstekend mee uit de voeten kunnen.

Is het een album met muziek die echt vernieuwend is? Zeker niet. Is het een album dat precies de kenmerken van  goede, psychedelische stonerdoom afvinkt? Een overtuigend ‘ja’ is het antwoord. In een zevental nummer wordt de luisteraar op een kosmische reis genomen die precies is wat je ervan kunt verwachten. We horen muziek met een kenmerkend traag tempo en een bas die wolliger is dan de antwoorden van menig politici.


Na een aantal keer het album geluisterd te hebben is toch te merken dat het lastig is om onderscheid te maken tussen de verschillende nummers op het album. De tracklist geeft aan dat het album uit zeven nummers bestaat, maar de gemiddelde luisteraar die het album aan zet, zal waarschijnlijk weinig verschil horen tussen een nummer als Into Orbit en Tremors. Het is typisch zo’n album geworden dat het niet moet hebben van de individuele nummers. Veel belangrijker is de sfeer die het als geheel neerzet. Al vanaf de eerste seconde is het zware kosmische doom wat de klok slaat en dat blijft zo het hele album. Dat is een uitstekende keuze omdat het album de luisteraar niet uit zijn vibe haalt met nummers die uit de toon vallen. Geen opmerkelijke intro’s, niet opeens een opvallende gitaarsolo en geen andere flauwekulletjes. Het is gewoon een klein uur lang zeer prettige kosmische rock om even naar een andere wereld mee af te reizen. Seeds is daarmee een album geworden dat zich perfect leent om even gas terug te nemen en met het verstand op nul de gedachten te verzetten. Dat hebben de heren toch goed gedaan ondanks de erbarmelijke omstandigheden tijdens het opnemen.

Score:

82/100

Label:

Magnetic Eye Records, 2021

Tracklisting:

1. Seeds
2. Perpetuator
3. Into Orbit
4. Dawn of Man
5. Tremors
6. Krank Blekhet
7. Audiodome

Line-up:

  • Martin Wegeland – Vocalen, basgitaar
  • Martin Widholm – Gitaar
  • Anders Dahlgren – Drums

Links: