Dollar Signs – Hearts of Gold

Als er iets is dat metal- en punkliefhebbers als geen ander kunnen, dan is dat discussiëren over genres. Hele lijsten worden opgesteld met karakteristieken waar muziek aan moet voldoen om tot een bepaald (sub)genre te behoren. Vervolgens worden deze grenzen met de grootste passie verdedigd alsof het de objectiviteit van de zwaartekrachttheorie bevat. Alleen, niet elke band laat zich zo makkelijk typeren.

Het onderwerp van vandaag, het nieuwe album van een dynamisch punkrockkwintet uit North Carolina, is dan ook typisch zo’n geval dat ook door het zojuist genoemde ‘punkrock’-label eigenlijk te kort gedaan wordt. Het is goed mogelijk dat “Student Loan-core”, hoe de band zichzelf graag categoriseert, de essentie van de muziek wel het beste samenvat. Dollar Signs maakt sinds hun debuut-LP in 2015, getiteld ‘Yikes’, humorvolle muziek met komedie als middel om de zware tragedie van het leven aan de kaak te stellen.

Met Hearts of Gold brengt de band ons inmiddels alweer de derde langspeelplaat vol gevatte, sappige teksten over prangende thema’s. Dat, naast de teksten, ook de muziek zich niet binnen één genretypering laat passen, is op het eerste nummer, I’m Afraid I Make Yr Depression Worse, direct te merken. Het nummer knalt met de energie van punkrock terwijl het een meer aan de folkmuziek gelieerde opbouw tentoonstelt. De blazers voegen nog eens een puur feestelijk sausje toe aan de mix, wat in schril contrast staat met de voortschrijdende tekst. Voel je je de laatste tijd alsof je je (beoogde) geliefde niet verdient en je je omgeving enkel negatief beïnvloedt? Dan is dit de soundtrack voor jou. Zijn het echter vooral negatieve gevoelens en angsten binnen jezelf die je belemmeren in het leven? Dan kan je al deze gevoelens van je afschudden op de tekst: “Every bad thing that happends just makes me tough. I try to be more positive, but I’m pumping negative through my blood.” Je zal het vast niet geloven, maar gezelliger kan het bijna niet worden.

Dit contrast tussen gezellige punkrock en tragische, maar uit het leven gegrepen, teksten vormt de basis voor de rest van het album. Bonghammer vergezelt alle gemiste nieuwjaarsresoluties met een feestelijk synthesizerdeuntje en mocht je dan na lang proberen toch weer in complete luiheid zijn vervallen, dan heb je met het anderhalve minuut durende Sticks & Stones een gepast kampvuurlied. Het opbeurende Bad News bevat het beste citaat om de sfeer van het album samen te vatten “I got problems, I got issues, (…) but bad news goes down better with a beer.”

En zo is dat en niet anders. In 32 minuten krijg je twaalf nummers voorgeschoteld met elk een andere, vaak herkenbare, situatie. Pak een biertje, of een heel krat, leer te lachen over de ellendigheid van het leven en put hier vervolgens je kracht uit. Of zoals de band afsluit: “You don’t have to get it right, you just have to start. You already have a heart of gold.” Nou, die kan je weer in je zak steken. Geniet ervan de komende 32 minuten. Die kater lossen we morgen wel weer op.

Score:

85/100

Label:

Pure Noise Records, 2021

Tracklisting:

 1. I’m Afraid I Make Yr Depression Worse
 2. Negative Blood
 3. Bonghammer
 4. Sticks & Stones
 5. B.O.M.B.S.
 6. Bad News
 7. Fistfight!
 8. Nihilist Gundam
 9. Falling Off
 10. Kiss Me
 11. I Love You
 12. Hearts of Gold

Line-up:

 • Erik Button – Zang, gitaar
 • Dylan Wachman – Basgitaar, zang
 • Arion Chamberlain – Drums
 • Luke Gunn – Blazers, glockenspiel, synthesizer, zang
 • Tommy McPhail – Sologitaar

Links: