(DOLCH) – Feuer

(DOLCH), het enigmatische gezelschap uit Duitsland dat bij mij behoorlijke potten brak zo’n vier jaar geleden met de eerste releases, is toe aan een nieuwe album. Uitgebracht bij Ván Records, hoe kan het ook anders? Ondertussen is de band behoorlijk veranderd en is er heel wat gesleuteld aan het geluid. Voorganger III: Songs of Happiness ging er maar niet in bij mij, maar dat is anders met Feuer.

Je moet je bij deze Duitsers sowieso verwachten aan een ritueel. Waar de repetitieve kelderklanken uit het verleden me nog aan bands aan Urfaust deden denken, is dat anno 2019 veel minder het geval. Het repetitieve aspect is gebleven, de atmosfeer blijft enorm drukkend, maar op geluidstechnisch vlak is alles erg opgepoetst. Ik ben er niet meteen een voorstander van – leve demomateriaal bij dit type bands – maar het ritueel pakt dit keer wel. De stem van deze onbekende dame neemt je mee op een rituele reis, zodanig dat op sommige tracks het haar van je bovenarmen best wel overeind komt te staan, zoals op A Funeral Song. Ook ben ik fan van gestoorde nummers als A Love Song, waarin de woorden “I’m glad we’re not who you want us to be” constant herhaald worden, terwijl de muzikale atmosfeer alsmaar meer gespannen wordt. Het voelt haast als een Lifelover déjà vu, of toch op vlak van thematiek.

Muzikaal is het uiteraard wat anders, dat bewijst ook de vrijgegeven track Psalm 7. Een mix van slepende black metal met een Scandinavisch onderlaagje en een lekkere dosis aan rituele doom. Het heeft net genoeg opbouw om je mee te voeren met de bezwering, al mochten er wat mij betreft meer experimenten voorbij komen. Nummers als dit Psalm 7 en Feuer zijn op zich immers vrij lang en houden eenzelfde soort bezwering aan. Goed voor even, maar ik hou meer van nummers met een zekere opbouw, zoals Mahnmal en opener Burn. 

Dat is echter zoeken naar een stok om mee te slaan, want met dit werkje wordt (DOLCH) opnieuw een paradepaardje in de Ván stal. Eigenlijk zou het niet verkeerd zijn om dit soort bands de baan op te sturen met een act als Myrkur. Deze Duitsers moeten in duistere kwaliteit zelfs niet onder doen voor de Scandinavische dame met de gekke dromen!

Score:

85/100

Label:

Ván Records, 2019

Tracklisting:

  1. Burn
  2. Halo (Afraid of the Sun)
  3. A Funeral Song
  4. A Love Song
  5. Psalm 7
  6. Mahnmal
  7. Feuer

Line-up

  • Onbekend

Links: