Dokken – Return To The East 2016

Dokken is weer in haar originele line-up! Om dat te vieren brengt de band Return To The East Live 2016, een live album met een tweetal akoestische uitvoeringen van songs en een compleet nieuwe nummer.

Laten we, net als het album, beginnen met het nieuwe nummer, It’s Another Day. Een mid-tempo nummer dat niet in de schaduw kan staan van een klassieker als Dream Warriors. George Lynch klinkt nog steeds goed, maar speelt wat minder in dienst van het nummer. Wat erg opvalt is het gebrek aan uithalen van Don Dokken. Vooral wanneer we naar de live nummers luisteren. De beste man heeft gewoon niet meer de stem die hij zo’n dertig jaar geleden had. Gevolg is dat de vele uithalen die de oude nummers bevatten simpelweg achterwege gelaten zijn waardoor die direct aan kracht in boeten.

Sowieso klinken de live nummers erg slecht. Het publiek komt slechts sporadisch door. Iets wat, gezien de staat van de zang, een slechte productionele keuze genoemd mag worden. Als je zanger het bereik niet meer hebt om de oude nummers goed te kunnen zingen, laat het publiek dan wat meer de overhand krijgen. Ook het tempo van de nummers lijkt lager te liggen dan het origineel. Luister bijvoorbeeld eens naar de studioversie van The Hunter en dan naar de live versie. Het verschil is schrikbarend te noemen.

Is er nog iets positiefs te melden over Return To The East 2016? Ja, de akoestische nummers Heaven Sent en Will The Sun Rise. Die laten horen hoe het had kunnen zijn. Misschien wel had moeten zijn zelfs!

Label:

Frontiers Music, 2018

Tracklist:

 1. It’s Another Day (New Studio Track)
 2. Kiss Of Death
 3. The Hunter
 4. Unchain The Night
 5. When Heaven Comes Down
 6. Breakin’ The Chains
 7. Into The Fire
 8. Dream Warriors
 9. Tooth And Nail
 10. Alone Again (Intro)
 11. Alone Again
 12. It’s Not Love
 13. In My Dreams
 14. Heaven Sent (Acoustic Studio Bonus Track)
 15. Will The Sun Rise (Acoustic Studio Bonus Track)

Line-Up:

 • Don Dokken – Zang
 • George Lynch – Gitaar
 • Jeff Pilson – Bas
 • Mick Brown – Drums

Links: