Dödsrit – Mortal Coil

En nu het vervolg op het erg sterke Spirit Crusher. Mortal Coil is het derde album van de hand van Dödsrit. Voorheen bleek dit nog een éénmansband. Nu heeft grondlegger Christoffer Öster een collectie Nederlandse muzikanten bereid gevonden om de band te vervolledigen. De black metal die de heren maken is voorzien van een hele saus aan eigenheid, zo kan je wat crustinvloeden smaken als je goed doorluistert. Ook op dit nieuwe album worden er vier eerder langere nummers aangeboden, iets wat hij op de debuutplaat, Dödsrit en ook op Spirit Crusher ook al deed.

En met wat voor riffs wordt er gestart? Een door merg en been snijdende melodie wordt voorzien van een snerpende scream en een drumpartij aan een razende snelheid. En of het nog niet genoeg is, ligt daar bovenop nog een melodielijn die noch kouder is. Dit is melodieuze black metal hoe het zou moeten klinken! Luister ook naar die subtiliteit in de high-hat die lichtjes openstaat en zo toch mee de richting bepaald. Dit hou je natuurlijk geen elf minuten vol en er is een moment voorzien waarop het wat rustiger wordt. Subtiel tomspel, een tokkelende gitaar en een bijtende lead leggen alvast het fundament voor wat zal volgen…. De heren kennen de knepen van het vak, dat moet ik je wel vertellen. Bijzonder sterke opener dit The Third Door.

Met Shallow Graves wordt er niet ingeboet op openingsriffs, ook weer zo’n collectie van hoogstaande kwaliteit. Het verloop is minder recht toe, recht aan en eerder dansend, walsend in karakter. Een zekere slependheid zit er verstopt in het strakke drumspel van de heer Duffy.

Dödsrit heeft een patent. Een patent op wat? Een patent op magnifieke openingsriffs, ook het titelnummer wordt ervan voorzien. Jongens toch waar blijft hij het halen, ook weer messcherp, ijskoud, penetrerend met behulp van die erg goede zang doch ook weer snel omschakelend naar een langer uitgesponnen dragend stuk dat zo op de nieuwste plaat van Harakiri For The Sky kon staan. Perfecte solo trouwens ook, om het geheel een apart gevoel mee te geven. En crustinvloeden? Die hoor je ook in dit nummer vanaf minuut vier.

Apathetic Tongues brengt alles hierboven beschreven tot een nieuwe climax, het hoogtepunt voor mij, zijn de duellerende gitaren rond minuut vijf die gedragen worden door, opnieuw een krachtig tomspel. Een buitengewoon sterke opvolger op Spirit Crusher heeft dit viertal Dödsrit geschreven, dit Mortal Coil is een aanrader voor elke zwarte platenkast.

Score:

90/100

Label:

Wolves Of Hades, 2021

Tracklisting:

  1. The Third Door
  2. Shallow Graves
  3. Mortal Coil
  4. Apathetic Tongues

Line-up:

  • Christoffer Öster – Zang, gitaar
  • Jelle Soolsma – Bas
  • Brendan Duffy – Drum
  • Georgios Maxouris – Gitaar, zang

Links: