Dodenkrocht – The Dying All

Vierde langspeler voor het Leidse Dodenkrocht, een blackmetalband die sinds 2004 bestaat en ondanks zijn Nederlandse naam Engelstalige nummers brengt. Dodenkrocht is een vijftal en bestaat uit leden die ook bij andere Nederlandse bands actief zijn of waren, zoals Hellewijt, Faal, Vermin, Onheil en een pak anderen. Neerslachtigheid en leegte is troef, alles in zwart, wit en grijstinten. Dood, dood, alles gaat dood. Alles is dood.

De sombere sfeer die overheerst op dit album is vooral afkomstig van de doomelementen met slepende gitaarlijnen en een laag tempo. De versnellingen en nihilistische black metal kennen op hun beurt een melancholische setting waar wanhoop en smachten naar verlossing uit alle onmacht die het leven brengt regeren. Ondanks alle mistroostigheid en de negativiteit alom weet Dodenkrocht met zijn veelvuldig melodisch priemende lead een best wel energieke mix te brengen, die me meer dan eens doet denken aan oudere Forgotten Tomb. Dodenkrocht weet heel verhalende en stijlvolle thema’s en panorama’s te vertalen met een mistroostige muzikale verf, zonder gebruik te maken van complexiteit, maar puur op basis van de kwaliteit van de riffs, een fel aanwezige basgitaar, de doorleefde vocalen en de negatieve hypnose. Luister bijvoorbeeld even naar het nummer And The Abyss Was Silent, waar tien minuten lang de ziel uit je lijf gezogen wordt op vrij subtiele wijze met aanhoudende gitaarsmart. Op het titelnummer komt ene Galgenvot (Nevel, Wrang) vocaal de boel opfleuren, samen met een onverlaat genaamd LSTR. Het resultaat is een depressive suicidal meloblackdoom nummer met linken naar Shining, Heresi en zoals genoemd Forgotten Tomb.

Degelijke toevoeging aan de grote poule van Nederlandse en Belgische blackmetalbands die dit jaar een album uitbrachten. Ook Dodenkrocht verdient een plaats in de scene, met zijn eigen formule, zijnde een vorm van palliatieve, melodische blackdoom. Ook voor hen een jaar gewenst waar ze live aan de bak kunnen komen om de zieltjes te winnen. Kwestie van de moed er in te houden.

Score:

78/100

Label:

Auric Records, 2020

Tracklisting:

 1. Null (intro)
 2. God Never Spoke
 3. Orphans of the Void
 4. And the Abyss Was Silent
 5. Barbed Wire Crown
 6. The Dying All
 7. Before the Grey
 8. The Vortex of Being
 9. For His Name Was Death

Line-up:

 • T – Drums
 • S – Basgitaar
 • J – Keel
 • W – Gitaar
 • D – Gitaar

Links: