Dixie Goat – There’s no Light without Darkness

Wat mij de laatste tijd opvalt is dat platen vaak niet langer duren dan dertig minuten. Zo ook There’s no Light without Darkness. De tweede studioplaat van het Chileense powertrio Dixie Goat, uitgebracht op het Italiaanse Electric Valley Records. Het is absoluut geen showstopper, maar ik wilde het toch even kwijt.

dixie goat logo

Wat meteen opvalt is de productie. De plaat wordt ook wel vergeleken met de NOLA-sound van onder meer Corrosion of Conformity. Op Black Sun Child, hun debuut waren grunge invloeden al goed hoorbaar. Ze ontbreken ook op There’s no light without Darkness niet. Dat heeft er overduidelijk mee te maken dat niemand minder dan Jack Endino de plaat heeft geproduceerd. Voor wie hem niet kent, Endino was in de begintijden bij het grunge label Sub Pop betrokken, speelde zelf in de band Skin Yard en produceerde ook albums van Windhand, High on Fire en Toxic Holocaust. Geen lullige naam dus.

Het eerste nummer, tevens titelnummer, is instrumentaal, begint met een lome riff en heeft een heerlijk basgeluid. De NOLA-sound is meteen goed hoorbaar. Zoals dat geldt voor alle nummers van de plaat. Het nummer wordt halverwege onderbroken door een sample uit de Sci-fi horror Demon Seed. Dancin’ on your Grave doet sterk denken aan het vroegere Corrosion of Conformity: de opbouw van het nummer, de hoekige riffs en uiteraard ook weer het geluid. Het derde nummer, Two Faces is een stuk lomer en kent een spannende opbouw. Gitarist en zanger Nikk laat hier duidelijk horen dat Ozzy een van zijn inspiratiebronnen is (De hoes van Dixie Goat’s eerste LP Black Sun Child is trouwens een 1 op 1 kopie van Black Sabbath’s Master of Reality).

dixie goat

Na het luisteren van de eerste drie nummers is duidelijk dat de rode draad de bassist, KF, is. Hij dendert goed hoorbaar door alle nummers en zorgt ervoor dat ze voorzien worden van een dikke groove. Overigens niks ten nadele van de overige twee bandleden. Nikk voorziet de nummers van Sabbathiaanse riffs en drummer Seb weet de vellen goed en hard te raken. Op Green Karma gaat het tempo weer wat tanden hoger en hoor je de NOLA-sound weer extra duidelijk. De plaat wordt afgesloten met From one Hell to Another. Het langste nummer van de plaat en een en al Sabbath worship: trage, zware bas, dikke riffs en loom drumgebeuk.

There’s no light without Darkness is geen hoogvlieger, maar ook geen album om over te slaan. Sterker, met het mooie weer op komst en uitpuilende parken is het een heerlijk album om naar te luisteren: met je koptelefoon op, tussen de rosé drinkende vellen, luchtgitaar of -drum spelen en af en toe wat meebrullen.

Score:

70/100

Label:

Electric Valley Records, 2021

Tracklisting:

 1. There’s No Light Without Darkness
 2. Dancin’ On Your Grave
 3. Two Faces
 4. Widow’s Tear
 5. Green Karma
 6. Zuma
 7. Supershit
 8. From One Hell To Another

Line-up:

 • Nikk – Zang, gitaar
 • KF – Basgitaar
 • Seb – Drums

Links: