Distant – Dawn of Corruption

Als kind knipte je twee gaten in een tafellaken, trok je dat ding over je kop en huppelde je door het huis terwijl je ‘Boooeeeh!’ riep naar alle oprecht geschrokken levenden die thuis ronddwaalden. Als je dan ietsje ouder bent pak je er een gitaar bij en ga je deathcore maken om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Distant doet dit. Het album Dawn of Corruption is djenty deathcore in de vorm van één grote, gore, vieze breakdown opgeknipt in zes etappes. De mannen komen uit Rotterdam en Bratislava.

Het is chuggen geblazen op de gitaren, en de drums persen strakke breakdowns en solide blasts uit de vingers. De bassist chugt eveneens zijn snaren in laag tempo naar de kloten, liefst met zoveel mogelijk vibraties. Dit alles gespeeld in de mist van een verre keyboardambient. Zoals gezegd is het leeuwendeel breakdown, dus veel blasts kom je niet tegen. De vocalen worden door een boos spook waargenomen: erg goede deathcore grunts en screams. De songwriting is niet heel bijzonder. De tracks hebben een kop en een staart, een dikke breakdown, een opleving, en weer een breakdown. Dat recept kom je het meest tegen. De nummers zijn prima aan elkaar gebreid, en het album luistert als een solide aaneenschakeling. De hardste breakdown klinkt op Oedipism. Ditmaal wordt een solo verstrekt die abrupt eindigt om een racend stuk aan te kondigen. Hierbij entertainen een gillende scream en dubbele zanglijnen en de gitaren met scherpe glissando’s. Kent u Oedipus? U weet wel, Oedipus uit het Griekse verhaal, gebruikt door Freud die het Oedipussyndroom bedacht. Dat idee verwoordt de onbewuste wens van alle heren om seks met hun moeder te hebben en hun vader te vermoorden. Het zal allemaal wel, maar na deze breakdown krijgt eender wie een vuist op zijn muil.

Een solide en harde plaat dus. Misschien zelfs wel een kwestie van hate it or love it, afhankelijk van of je dit djenty gitaargeluid zeventien minuten trekt. Verder is het lekker (over)geproduceerd en klinkt het heel Unique Leader Records. Dat is een pre. Niet erg eigenzinnig, maar wel met voldoende afwisseling om te kunnen blijven boeien. Dawn of Corruption blijft ongetwijfeld in menig playlist rondspoken. Luistertips: Hull of Crows, Oedipism.

Score:

80/100

Label:

Unique Leader Records, 2020

Tracklisting:

 1. Hull of Crows
 2. Dawn Of Corruption ft. Jason Evans
 3. Hellmouth
 4. Oedipism
 5. Temple Of Taglaroth ft. Mendel bij de Leij
 6. The Void

Line-up:

 • Alan Grnja – Vocals
 • Nouri Yetgin – Guitar
 • Vladimir Golic – Guitar
 • Eise Smit – Guitar
 • Elmer Maurits – Bass
 • Jan Mato – Drums

Links: