Dispyt – Under Tiden Jag Sålde Min Själ Till Satan

Een half uurtje black/crustpunken? Ja? Hop en we gaan van start met de laatste telg in het rijtje van de Finnen van Dispyt. Deze drie heren brengen Under Tiden Jag Sålde Min Själ Till Satan uit via het Belgische Immortal Frost Productions, een label dat nu en dan toch een neusje heeft voor wat kwaliteitsvlees. Dispyt bestaat eigenlijk uit een stel oudgedienden. Zo vind je Inborr en Englund terug in de bezetting van de blackmetalband Ondfødt. En Lillmåns in bezettingen van …And Oceans, Chthonian en het grote Finntroll.

Er staan maar liefst dertien nummers op deze plaat en als je het mij vraagt, hadden dit er waarschijnlijk nog een handvol meer mogen zijn. Dit trio kent geen genade en lijmt, plakt ranzig, vuil en vies alles vakkundig aan elkaar. Verwacht geen loepzuivere productie maar eerder een stevige, schuurpapieren, krasserige versie waarbij dit vooral door de gitaren wordt uitgemaakt. Sommige songs gaan krampachtig over de drie minuten en daarmee weet je dat de boze boodschap dikwijls op resolute en dus erg korte wijze in je smoelwerk wordt geplant. Nummers als Ditt Förvärv, Mitt Fördärv maar ook Jag Och Demonen dragen die typische Finse black/crustpunk stempel.


Lekker smerig ook die schuifrifjes in Total Jävla Αngest of Vad Var Det Nu Igen Man Borde Ha Varit. En dit gecombineerd met een opzwepend drumritme zet het je misschien nog aan tot meebrullen. Trek je leren pakje aan, petje achterstevoren en hup de laarzen aan om de lege bierblikjes kapot te trappen of één of andere nozem of nitwit de tip van je schoen te laten voelen. Het is redelijk rechttoe rechtaan wat deze heren brengen. Op zich is dit al duidelijk vanaf de eerste noot. Soms gaat de leren laars eventjes van het gaspedaal, zoals bijvoorbeeld op de eerste maten van Ödmjukhetens Hand, om dan weer lekker die bewuste pedaal voorzichtjes wat in te duwen.

Overtuigende tweede plaat van dit Fins collectief dat waarschijnlijk zijn stijl en bijpassende outfit gevonden heeft en de eerstvolgende jaren garant zal staan voor het afleveren van kwaliteitsvolle black/crust/punk teringherrie, lekker toch?

Score:

75/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Filtrera Min Världsbild
 2. Ditt Förvärv, Mitt Fördärv
 3. Total Jävla Αngest
 4. Vad Var Det Nu Igen Man Borde Ha Varit
 5. Jag Och Demonen
 6. Verkligheten Kallar
 7. Ödmjukhetens Hand
 8. Sluta Döma
 9. Utslagen Och Sönder
 10. Under Tiden Jag Sålde Min Själ Till Satan
 11. Avklarad Och För Länge Sen Glömd
 12. Mannen I Slips
 13. Skenhelighetens monotoni

Line-up:

 • Owe Inborr – Drum, gitaar, zang
 • Matthias Lillmåns – Bas, zang
 • Jusso Englund – Gitaar, zang

Links: