Disparaged – The Wrath of God

Disparaged – The Wrath of God
Twilight Vertrieb, 2009

Hoewel Zwitserland misschien niet direct tot de verbeelding spreekt als het gaat om metal, wil er met enige regelmaat toch een zeer prettig album vandaan komen. Vorig jaar liet Cataract nog een goede indruk achter met hun gelijknamige album en nu is het weer eens de beurt aan Disparaged. Waarom ik die bands aan elkaar koppel? Cataract-gitarist Tom Kuzmic is de frontman van het gezelschap waar we het nu over gaan hebben.

Voorgaand werk van dit collectief werd al prima ontvangen en nu is het tijd voor de derde langspeler The Wrath of God. De band is duidelijk vooruit gegaan op het gebied van songwriting en ook qua productie is deze plaat echt om te smullen. De zware death metal die we van dit viertal gewend zijn, blijft ongewijzigd maar de lat is desalniettemin weer een stukje hoger gelegd. De basdrum, gehanteerd door de voeten van Deniz Lebovci, ligt enorm fijn in het gehoor en pompt de toch al hoogstaande death metal tot een bovengemiddeld bolwerk. Rifftechnisch is het ook hier weer ruwe death metal wat de klok slaat en de modderige stem van Kuzmic topt het geheel passend af. Doordat de ritmesectie zo afwisselend te werk gaat, vormt deze plaat weer een prima hebbeding voor zowel de groove- als de death- en thrashliefhebbers. De toegevoegde samples geven het album wat meer mystiek en aan het solowerk op gitaar hangt het label ‘bovengemiddeld’. De luisteraar krijgt even een break met The Burial maar Under Foreign Flag staat daarna direct garant voor het algemene kunnen van deze heren.

Met 48 minuten op de totaalteller is The Wrath of God mijns inziens wat te lang. De aandacht verslapt wel iets, ondanks het prima spel van Disparaged. Toch is deze plaat een plaatsje in de kast waard. Zij met gewekte interesse raad ik aan om dit eens te checken.

Tracklisting:
Disparaged - The Wrath of God

 1. Caught In the Fire
 2. Tales of Creation
 3. Reborn
 4. The Wrath of God
 5. Dying Seed
 6. The Burial
 7. Under Foreign Flag
 8. Thy Will
 9. Mask of Worms
 10. Swallow the Earth
 11. Bringer of Death

Line-up:

 • Tom Kuzmic – Guitars, Vocals
 • Ralph – Guitars
 • Adrian Scheiber – Bass
 • Deniz Lebovci – Drums

Links: