Discover / Earth Crust Displacement – Split 7″

Een leuke 7″ hebben we hier te pakken. Discover uit Zweden, met rauwe d-beat/crust en Earth Crust Displacement met dis-noise crustpunk. U ziet wellicht de genrelabels staan en denkt: ‘Waar de fuck gaat dit over?’ Laat het me uitleggen.

Discover doet niet veel anders dan de gitaar in distortion zetten en d-beat anti-riffs onder een live drumstel spelen. Een soort van Sacrilege maar dan nog verder underground. Deze nummers waren nog niet eerder uitgebracht. Ärre, die als een kraker zijn keel verkracht tegen kapitalisme verzorgt de vocalen. Totale agressieve anarchie dus. Discover heeft aardig wat venijn in de botten, maar toch valt de cover van Anti-Cimex op doordat de afstemming ritme/melodie logisch verloopt. In de andere liedjes is dat minder het geval. Ook de zanglijnen volgen op Heroindöd een gericht patroon. De uitvoering is lekker rauw op je dak en slordig, daar valt verder weinig op aan te merken.

Aan de kant van Earth Crust Displacement ontvang je een in drumgeluid verzonken geluidsterreur. Dit is een lo-fi ‘wolk’-of-sound. Als je je oor tegen de box aanklampt hoor je nog heel in de verte een schizofrene Duitse commandant zoveel mogelijk geluid uit zijn keel produceren. Deze meneer heeft van overtuigen zijn levensmissie gemaakt. Het luistert niet gemakkelijk weg, maar als je je instelt op ruis dan klinkt deze herrie zeker niet onaangenaam. De riffs zijn namelijk niet onaardig en zelfs vrij strak ingespeeld. Het drumwerk is ook een stuk strakker en interessanter dan dat van Discover. Vooral de Giftgasattack-cover spreekt aan, met een melodieuze invalshoek en een creatieve aanpassing daarvan in de eigen stijl. De liedjes die de band speelt zijn covers van bands waar vocalist Ärre in speelde.

Want dat is deze split: een eerbetoon aan Ärre (Oscar Lindkvist), die in 2017 na achtendertig jaar deze aarde veel te vroeg verliet. Zijn vocalen zijn gemist, en hier hoor je nog maar eens waarom. Deze split is een waardig afscheid van een prima vocalist.

Label:

Rawmantic Disasters Records/Burning Anger Records, 2020

Tracklisting:

1. Discover – Oskyldiga Dör
2. Discover – Avskaffa Alla Jobb (Svart Parad)
3. Discover – Ditt Sista Kli Vet
4. Discover – Heroindöd (Anti Cimex)
5. Earth Crust Displacement – You Are Only Food For The Warmachine (Discover)
6. Earth Crust Displacement – State Butchery (Giftgasattack)
7. Earth Crust Displacement – Neverending Suffering (Discover)
8. Earth Crust Displacement – D-Takt (Glöm Da)
9. Earth Crust Displacement – Infernal Nuclear Death (Giftgasattack)

Line-up:

Discover

  • Ärre – Vocalen
  • ?

Earth Crust Displacement

  • Per – Basgitaar
  • Eric – Gitaar
  • Toda – Drums, vocalen

Links: