Discarnation – Demo

Nee, niet Carnation, maar Discarnation! Discarnation is een death/doommetalband uit de Gentse regio en is een tweemansformatie. Deze eerste release, deze eerste demo is er eentje die voorzien werd van zes nummers door de heren BC en KP, wie dat dan ook moge wezen. Het is er één die wordt uitgebracht in eigen beheer, vermoedelijk ook enkel digitaal. Jammer vind ik dat. Dit soort releases doet me altijd mijmeren naar lang vervlogen tijden, de tijden waarin tapes en demo’s ruilen op fysieke basis schering en inslag was. Die tijden liggen al weer lang achter ons. Dat geruil gebeurt nu gewoon via de digitale weg en dat kan je een goede of slechte zaak vinden, dat doet er natuurlijk nu even niet toe. Laten we ons er gewoon insmijten, ingooien. Ik ben benieuwd welke invloeden BC en KP verwerkt hebben in hun extreme metalvariant. Ik ben ook benieuwd naar de eigenheid van de band, want dat doet je als band toch vaak boven de middelmaat uitsteken. Immers, als je je kop niet durft uitsteken boven de rest, zal je nooit geschoten worden, of verzin ik dit nu ter plekke? Kan best.

Wat onmiddellijk duidelijk wordt, is dat dit tweetal voor een vettige, groezelige productie gekozen heeft. Het geluid doet me samen met de afstelling van de instrumenten wat denken aan The Ruins Of Beverast en consoorten. De death/doommetal van Discarnation heeft dan wel weer een eigen smoelwerk om die kenmerken te combineren met wat Scandinavische oudeschoolinvloeden. Erg indrukwekkend vind ik de bijzonder diepe putgrunts, die een soort permanente slijmlaag leggen op het muzikale. Luister bijvoorbeeld naar Solemn Crown, een nummer dat de bovenstaande elementen fijntjes weet naar voren te brengen. Om over een slijmlaag te spreken: in The Entity hoor je ondanks de basaliteit van de riffs en dito songstructuur toch hoe een rammende drumpartij en een knotterende bas het nummer naar een hoger niveau tillen.

Goh, ik kan me maar moeilijk van de mening ontdoen dat dit duo toch al behoorlijk wat ervaring moet hebben, want de aard van de extreme muziek en de kwaliteit van uitvoering doen me toch vermoeden dat BC en KP al wat watertjes doorzwommen hebben. Zo niet, dan is het bijzonder knap! Anders ook natuurlijk, want dit Discarnation is er eentje om in de gaten te houden. Check deze band en koop hun release via de bekende kanalen!

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

  1. The Divine
  2. Solemn Crown
  3. Procession
  4. The Great Equalizer
  5. The Entity
  6. Haven Of Despair

Line-up:

  • B.C – Onbekend
  • K.P – Onbekend

Link: