Disaffect / Sanctus Iuda – Fuck All Borders

De titel van deze plaat is de lijfspreuk van Vladimir Poetin. Fuck All Borders is een split tussen twee bands waarvan u waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Anarcho crust punk luidt de inleiding. Ja, dan ben ik gelijk warm. Een van de gezelschappen komt uit Polen, voor zover Polen mag worden aangeduid als een land met landgrenzen. De ander komt uit Schotland. De ene kant van de split is in elk geval in de Poolse taal. Op zich jammer, want zo gaat de inhoud van het plaatje volledig aan alle niet-Poolse luisteraars voorbij.

Sanctus Iuda is de Poolse band. De band maakt van d-beat zijn kerngeluid. Een dragende, maar bescheiden basgitaar draagt het geheel. De mix is vooral heel erg rock-gebaseerd met een hoofdrol voor drum en vocalen. Oei! Het klinkt allemaal wel heel netjes voor zo’n anarchistisch bandje. De vocalen zijn stoer als hardcore, en staccato gebracht. De gitaren doen niet veel anders dan d-beat ritmes ophoesten. Veel variatie vindt de band niet nodig. De nummers zijn allemaal wat gelijkaardig. Wat dat betreft denk je snel aan een band als Skitsystem. Het is allemaal niet ingewikkeld, maar strak en kundig uitgevoerd. De intro’s zijn wel wat saai, op het eerste nummer Odmawiamy Klękania na dan. Daar valt het intro juist wat uit de toon.

Het is een onbespoten aardappel dit Sanctus Iuda. Aan poespas wordt niet gedaan. Het zijn een paar akkoorden, op d-beat wijze gebracht met een opvallend schoon klinkende productie. De productie is mij wat te 13 in een dozijn met wel heel gepolijste instrumenten. Hier en daar krijg je een bassolo mee en dat wil iedereen. Ja toch?

Disaffect is een oud gediende en het eerste onderdeel van deze split. Goed werden ze nooit, maar deze Schotten hebben een eigen manier van muziek maken. De band klinkt in vergelijking met Sanctus Iuda een stuk rauwer. Dit is vooral te danken aan de veel te harde vocalen in de mix. Maakt dat de plaat minder? Neen. De harde stemmetjes (want het zijn wel een beetje gekke stemmetjes hier) komen gemeen(d) over. De muziek is slordig en dat maakt dat het lekker onbezonnen en boos klinkt.

Het drumgeluid klinkt als een roestig koekblik dat door een uitgemergelde zwerver heen en weer wordt gerammeld, om nog een aalmoes te bekomen voor een volgende halve liter goedkoop bier. Profit for Pain probeert met wat dissonanten de boel op te schudden, maar het is vooral saai. Disaffect is op zijn best wanneer er gewoon wordt geragd, zoals op Stranglehold. Iemand probeert er nog een halfbakken melodie door te gooien op de gitaar, maar dit mislukt. De band moffelt het weg in een muur van drumgeweld en slag-riffs. The Forest is vervolgens experimenteler, en Keep It Political een klassiek vraag-antwoord-spel. Burned Out is wederom slordig, maar dit keer komt het helaas wat weifelend over in plaats van onbezonnen. Gelukkig komt de band halverwege beter in de flow.

Concluderend is Disaffect de betere kant van dit fellinkse anarchistische splitje. Disaffect is meer punkgeoriënteerd en probeert verwoed een opstandig sfeertje te creëren. Sanctus Iuda is typische ietwat fantasieloze d-beat met wat gezochte wendingen. Onderhoudend, maar hier worden geen grenzen verlegd.

Score:

70/100

Label:

Armageddon Label, 2023

Tracklisting:

 1. Into The Darkness
 2. Profit From Pain
 3. Stranglehold
 4. The Forest
 5. Keep It Political
 6. Burned Out
 7. Odmawiamy Klękania
 8. Tylko Moje Własne Szczęście
 9. Zatańcz na Radiowozie
 10. Nowy Różaniec
 11. Będę Sączyć Jad
 12. Wrażliwość

Line-up:

?

Links: