Diocletian – War Of All Against All

Diocletian – War Of All Against All
Invictus Productions, 2010

War Of All Against All klinkt lomp. Heel erg lomp. En donker, en behoorlijk naar. Wat wil je ook: Diocletian komt uit Nieuw-Zeeland, zo’n land waar ‘subtiliteit’ uit het metal-woordenboek geschrapt lijkt. Werkelijk alles is hard aan deze band: de titel, de muziek, de platenhoes, zelfs het e-mailadres (stuur uw fanmail naar antichristhammerfist@doomcult.net). Nee, dit album is niet voor tere zieltjes bestemd.

Zodra openingstrack Black Dominion van het loodzware intro overgaat in een blastbeat met daaroverheen de dubbele zang van de heren Vk en .S is de toon gezet. Diocletian speelt met een black metal-sausje overgoten old school death metal die niet al te ingewikkeld in elkaar zit, maar wel afwisselend is. Snelle momenten, dan weer langzame, doomy stukken en hier en daar een thrashy riff maken van dit tweede album een voltreffer. De black metal-vibe zit ‘m met name in de zang: de ene stem een black metal-krijs, de ander een extreem diepe grunt, beide klinkend alsof ze in een 66,6 meter diepe grot zijn opgenomen. De sfeervolle productie is zompig en met de nadruk op de lage regionen, maar klinkt wel goed genoeg om alle instrumenten duidelijk te kunnen horen. Het album raast door zonder maar één moment saai te worden en eindigt met het acht minuten lange Fortress Of The Unconquerable, een uitgesponnen, langzame track die wat aan Nile doet denken.

Het geheel klinkt behoorlijk origineel, maar als je toch vergelijkingen zoekt: denk aan de zieke sfeer en sound van Teitanblood en in mindere mate aan Deströyer 666, een beetje Deathspell Omega en zoals gezegd misschien zelfs wat Nile minus Egyptische invloeden. Aanrader voor de liefhebber van extreme metal!

Tracklisting:

diocletian - war of all against all

 1. Black Dominion
 2. Desolate Earth
 3. All Against All
 4. Might Is Right
 5. Kingdom Of Rats
 6. Death Tyrant
 7. Nuclear Vomited
 8. Blood Aeon
 9. Infernos
 10. Fortress Of The Unconquerable

Line-up:

 • Vk – Sub Atomik Holocaust/Reinforcements
 • CS – Battery & Demolition
 • .S – 6 String Dictatorship/Reinforcements

Links: