Dinbethes – Balans

Zwolle is de hoofdstad van Overijssel, een middelgrote provincie in het oosten van Nederland. Veel gebeurt er niet kan ik uit betrouwbare bron vermelden. Qua horeca is het oké, er is een poppodium en wat cultuur betreft probeert men er van alles  maar wereldschokkend is het allemaal niet. Op het gebied van black metal probeert het label Swarte Yssel daar verandering in te brengen en dit debuut van Dinbethes is daarin opnieuw een stap in de goede richting. De bandleden kennen elkaar van Ossaert en het begint een incestueus karakter te krijgen maar zolang de kwaliteit hoog is, mag het allemaal.

J. speelt zoals gezegd ook in Shagor en vlak nadat het album Sotteklugt van die band uitkwam, begon hij aan dit nieuwe project. Bijgestaan door P. (Shagor, Weerzin), K (Ghost Of Mirach) en M (Pestilence, Carach Angren) werden er vijf nummers geschreven en opgenomen. Misschien als reactie op de razernij van Ossaert werd het tempo iets uit de muziek gehaald en werd er wat meer balans (‘pun intended’) gevonden.

Opener Venijn heeft een lekkere swing in zich en doet me denken aan het meest recente werk van Watain. Hij weet je in een trance te brengen waar je pas na 34 minuten uitgeraakt. Storm komt langzaam op gang maar halverwege gaat het tempo dan toch omhoog. Het roept een vervreemdend effect op. De gitaren leggen een dikke muur neer en de basgitaar giert daar hypnotiserend onderdoor. Dinbethes heeft drie zangers gebruikt op Balans en dat komt vooral in Geboren goed tot zijn recht. Hese blackmetalscreams worden afgewisseld met grunts en cleane vocalen. Ook hierin mogen de gitaren en drums op wisselend midden tempo en hoge snelheid het werk doen. Los is de akoestische opmaat tot het afsluitende titelnummer en dit is met haar elf minuten de meest interessante song. Hierin komt nog een keer de groovende, razende black voorbij en gaan alle registers open. Dit is moderne black metal zoals het hoort te klinken. Rauw, puur, vol woede en met een afkeer van alles wat esthetisch mooi is.

Ik heb in deze recensie een omschrijving proberen te geven van de muziek. Er staan inderdaad wat letters op het digitale papier om een indruk te geven van wat je kunt verwachten. Beter is het om zelf tot aanschaf over te gaan. Het is absoluut de moeite waard. Nederlandse black metal kwam tot voor kort vooral uit Utrecht en Zuid-Holland. Voeg Zwolle maar aan dit rijtje toe.

Score:

90/100

Label:

Swarte Yssel, 2022

Tracklisting:

  1. Venijn
  2. Storm
  3. Geboren
  4. Los
  5. Balans

Line-up:

  • J. – Zang, gitaar, basgitaar
  • P. – Zang
  • K.  – Zang
  • M. – Drums

Links: