Dimmu Borgir – Forces of the Northern Night

Eén van de grootste (melodieuze) black metalbands, Dimmu Borgir, sleutelt al jarenlang ergens in een donker hol aan wat het nieuwe album moet worden: de opvolger van het prima Abrahadabra uit 2010. 2010! Toen George W. Bush nog als mafste Amerikaanse president ooit werd gezien, Nederland een WK-finale speelde en Zwarte Piet nog gewoon Zwarte Piet mocht zijn. Those were the days…

Terug naar het heden, waarin Dimmu Borgir dus nog steeds geen plaatje heeft uitgebracht maar eerder dit jaar wel met Forces of the Northern Night kwam: een registratie in verschillende varianten op geluid (meerdere cd’s en lp’s) en beeld (meerdere dvd’s en blu-ray’s) van twee bijzondere optredens van de band: met het Noorse Kringkastingsorkestret (the Norwegian Radio Orchestra and Choir) in Oslo in 2011 en met het honderdkoppige Czech National Symphonic Orchestra op Wacken Open Air een jaar later.

Hoe dat eruit ziet kunt u natuurlijk zelf wel raden. Fokking indrukwekkend natuurlijk! Klassiek geschoolde muzikanten in gepaste kledij en soms zelfs met schmink die vol bombast ondersteuning bieden aan de toch al bombastische muziek van de Noren. Zeker op Wacken is het indrukwekkend hoeveel mensen er op het podium een plekje hebben gevonden. Dat het Dimmu Borgir gelukt is dit voor elkaar te krijgen, verdient een diepe, diepe buiging. Dat neemt niet weg dat de registratie in Oslo beter overkomt. Want: binnen. En daardoor meer behapbaar voor kijker en luisteraar.

Muzikaal is deze uitgave natuurlijk machtig interessant, al wordt het soms wel een beetje teveel van het goede. De nadruk van de vrijwel identieke setlists ligt op het laatste album en dat was toch al een plaatje bomvol theatrale melodieën. Het verschil met een compleet orkest is dan eigenlijk niet zo heel groot. Het iets oudere werk krijgt wél een andere dimensie met bijvoorbeeld Vredesbyrd, Puritania en het geweldige Mourning Palace. Beide orkesten krijgen ook nog de gelegenheid een eigen draai te geven aan Dimmu Borgir-nummers en dat zorgt voor een leuke toevoeging.

Al met al fijn dat Dimmu Borgir een teken van leven geeft, zij het met oud materiaal dat natuurlijk al lang zijn weg had gevonden in onze moderne mediawereld. Neemt niet weg dat dit voor band en fans een fraaie mijlpaal is. Je moet het toch maar durven: zoveel tijd steken in de organisatie. Het zal een hoop geregel hebben gekost. Misschien dat de mannen daarom al zo lang aan het uitrusten zijn?

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Xibir (orkest)
 2. Born Treacherous
 3. Gateways
 4. Dimmu Borgir (orkest)
 5. Dimmu Borgir
 6. Chess with the Abyss
 7. Ritualist
 8. A Jewel Traced Through Coal
 9. Eradication Instincs Defined (orkest)
 10. Vredesbyrd
 11. Progenies of the Great Apocalypse
 12. The Serpentine Offering
 13. Fear and Wonder (orkest)
 14. Kings of the Carnival Creation
 15. Puritania
 16. Mourning Palace
 17. Perfection or Vanity (orkest)

Line-up:

 • Shagrath – Vocalen
 • Galder – Gitaar
 • Silenoz – Gitaar
 • Cyrus – Bas
 • Gerlioz – Keyboard
 • Daray – Drums
 • The Norwegian Radio Orchestra / Czech National Symphonic Orchestra – Orkest

Links: