Dimaeon – Exit Reality

Dimaeon – Exit Reality
Eigen beheer, 2010

Dimaeon komt uit Friesland en bracht eerder de EP I, Mortal en de demo Echoes In A Dying World uit. Momenteel zit de band midden in het schrijfproces voor hun eerste full length, waar deze EP een voorproefje van is en waar openingstrack Blood Of Millions ook op zal komen te staan.

De band ziet de release als het begin van een nieuwe periode, met enkele nieuwe bandleden en een enigszins gewijzigde muzikale koers. In beide eerdere recensies wordt Opeth genoemd, waarvan ook op deze release wel invloeden te horen zijn, maar het geheel klinkt wel een stuk moderner en het muzikale spectrum is breder. De kern is progressieve melodieuze metal met deathgrunt (géén death metal, op een stukje hier en daar na), en bevat sfeervolle, breed uitwaaierende stukken die worden afgewisseld met beukende riffs. Op zorgvuldig gedoseerde momenten is ook cleane zang te horen. De invloeden zijn breed: een beetje Katatonia hier, wat (oude) Textures daar en ook Dream Theater is terug te horen. Niet dat dit een compleet beeld geeft: daarvoor is het geluid te divers.

Liefhebbers van deze stijl metal moeten maar eens naar Dimaeon gaan luisteren. Het kort en bondige openingsnummer en de twee lange tracks die erop volgen zitten goed in elkaar, hebben kop en start en gaan nergens vervelen. De productie is dik in orde en de hoes ziet er op de wat lullige bandfoto na uitermate professioneel uit. Om het nu meteen tot ‘top of the bill’ te bestempelen gaat wat ver, maar het vijftal komt goed voor de dag. De zang zou wel wat sterker kunnen: de grunts klinken niet al te krachtig en de cleane zang is acceptabel, maar ook niet meer dan dat. Al met al een EP die nieuwsgierigheid naar een volledige plaat opwekt.

dimaeon - exit reality

Tracklisting:

  1. Blood Of Millions
  2. Terra
  3. Aeon

Line-up:

  • Ferdinand – Vocals
  • Rembert – Guitars & backing vocals
  • Sybren – Guitars
  • Philippus – Bass & backing vocals
  • Danny – Drums

Links: