Digerdöden – Genom dödens svarta törst

Swartadauþuz is een actief baasje. Niet alleen heeft hij twee labels onder zich (Ancient Records en Mysticism Productions), hij is ook de bezieler van Digerdöden, Bekëth Nexëhmü en actief in black metal bands als Azelisassath, Musmahhu en Tyranni. Om er een paar op te noemen. Hij mocht in 2019 ook meedoen op één van de beste platen van dat jaar: het debuut van Gardsghastr. Swartadauþuz wordt hier en daar aanzien als een underground halfgod, iets wat ik niet meteen onderschrijf. Dat de beste man een dosis schelle black metal kan brengen met een authentieke sfeer en de nodige oldschool stofzuigergeluiden, dat staat echter buiten kijf.

Ook nu weer, met Genom dödens svarta törst, vliegt de dunne ruis je om de oren, begeleid door groezelige basgitaarfrequenties, een domme drumsectie en haatdragende screams en ander gereutel uit de strot afkomstig zijnde. Vooral vocaal is Swartadauþuz in zijn sas, want naast de screams (veelal suicidal trouwens) wordt er ook wanhopig verteld, wat gegrunt (monsterlijk bij momenten) en zeer diverse zwarte poëzie veruitwendigd. Wanneer de verteller in Swartadauþuz zich aandient, wordt er meermaals gebruik gemaakt van Lifelover-achtige DSBM en doomblack. Het past perfect in het uiterst dunne en fragiel klinkende gitaargewaad dat Digerdöden graag aantrekt. In de steviger stukken gaat het dan weer richting oude Emperor en licht melodisch/symfonische black genre Keep Of Kalessin‘s Through Times Of War, maar dan met de spanningsbogen en sound van Helheim’s Jormundgand. Dat laatste windt mij in ieder geval het meest op.

Genom dödens svarta törst bevat zowel depressiviteit, een getormenteerde vorm van pagan pathos en lo-fi theatraliteit, in die mate dat het album blindelings aangeschaft kan worden door de blackmetalliefhebber die bands met zwartwitte platenhoezen probleemloos verwerkt. Een must-have topalbum vind ik het niet, daarvoor zit er te weinig vernuft in verweven. Dat laatste snap ik natuurlijk wel. Als ik mijn vernuft en aandacht zou spreiden over vijftig platen per jaar, dan zou dat net zo zijn. Als je er echter in slaagt om al die Swartadauþuz-stukjes te verzamelen en intern te synthetiseren dan heb je er zeker baat bij ook deze Digerdöden zo snel mogelijk in huis te halen.

Score:

79/100

Label:

New Era Production, 2020

Tracklisting:

1. Med eder ruttande lekamen, göd min aldrig sinande hunger
2. Besvärtad af hin-håles smutsvånda
3. Lifvets förkastade likstank, efvigt följa I lönndom
4. Undergångstonernas kotpelare evigt klinga
5. Skymf af lifvets bägare… Under gravlyktans dödssken
6. Bort in I sorgaflödets urådra… Evighetens vilja

Line-up:

  • Swartadauþuz – Alles

Link: