Die Krupps – Songs From The Dark Side Of Heaven

Van sommige dingen moet je gewoon afblijven. Een les over covers die zelfs de oude rotten van Die Krupps aan den lijve moeten ondervinden met deze Songs From The Dark Side Of Heaven. Zoals bij iedereen die in dezelfde val trapt, denken de Duitsers hun muzikale helden te eren door hun nummers een eigen make-over te geven. Kan alleen maar fout gaan natuurlijk.

Al helemaal wanneer duidelijk wordt dat Die Krupps de songs hoofdzakelijk aan hun EBM-mechanisme gehangen hebben. De opener is nog een best dansbare EBM-kraker die de beats snoeihard onder de pulserende electrogolven laat klappen. De andere songs komen niet verder dan sputterende ritmes. Oké, Jürgen en Ralf zijn een geweldig synthesizercombo en vullen de programmeringen dus met briesende machines, loopende alarmsignalen en drillende sequencers. Naast de dansvloer bespeelt het duo daar de duisternis mee in zwarte dansparel Marilyn Dreams. De gitaarparel blinkt veelal uit in afwezigheid. Dat is nu net niet datgene waar je gewoon moet afblijven.

In The Reaper morrelt er een vervormd gitaarriffje mee en in het daarop volgende nummer gilt één snaar het voortdurend uit. Alsof de digitale mespunten hen aan het strippen zijn. Het op één na bekendste nummer, No More Heroes, verdraagt de verkrachting iets beter. Ross The Boss soleert een aardig eind weg en voorziet ook een grondig fundament slaggitaar onder de tamelijk waarheidsgetrouw gehouden programmings. Waarheidsgetrouw, zij het met een pak extra elektrostatische rinkeltjes, tinkeltjes en knippende vingers, gaat ook op voor Collapsing New People.

Queen daarentegen krijgt een veel te zware Monster Truck Driver-achtige beat in de kont, terwijl Jürgen de zang helemaal dood mompelt. Van sommige dingen moet je gewoon afblijven. Zelfs als je zo oud bent als Die Krupps.

Label:

SPV, 2021

Tracklisting:

 1. The Number One Song In Heaven (Sparks-cover)
 2. Chinese Black (The Neon Judgement-cover)
 3. Whip It (Devo-cover)
 4. (Don’t Fear) The Reaper (Blue Öyster Cult-cover)
 5. To Hell With Poverty (Gang Of Four-cover)
 6. No More Heroes (The Stranglers-cover)
 7. Another One Bites The Dust (Queen-cover)
 8. Marilyn Dreams (B-Movie-cover)
 9. Collapsing New People (Fad Gadget-cover)
 10. New York (Version 9/11) (MCL-cover)

Line-up:

 • Jürger Engler – Zang, keyboards, synthesizers, percussie, programmering
 • Ralf Dörper – Synthesizers, keyboards, programmering
 • Marcel Zürcher – Gitaar
 • Nils Fineisen – Gitaar
 • Paul Keller – Drums

Links: