Die Apokalyptischen Reiter – Der Rote Reiter

Als je iets van deze Duitsers mag zeggen dan is het dat ze geen eenheidsworst zijn. Vanaf hun debuut Soft en Stronger stonden deze heren garant voor een portie (death) metal in de ruimste zin van het woord. Zich van alle tendensen onttrokken en met een onconventionele attitude doen ze al elf albums hun eigen goesting. Ook met deze Der Rote Reiter gaat het alle kanten op en is het soms letterlijk swingen op extremen.

De heer Fusch is al van meet af aan de sänger en tevens volksmenner van deze vijfkoppige ruiters. Zijn stemtimbre is naast de Duitse taal een ietwat “love it or hate it”-verhaal maar fleurt weliswaar de muziek in een kleurrijk geheel op. Dat stevige metal de basis is staat buiten kijf maar hoever je buiten dit spectrum gaat is bij Die Apokalyptischen Reiter grenzeloos. Ieder nummer heeft zijn eigen karakteristiek en stijl, is heel herkenbaar tot soms zelfs hapklaar.

Het openingsnummer Wir Sind Zurück is een stevige folksong in de traditie van Finntroll. Het daaropvolgende Der Rote Reiter vangt aan met opzwepende gitaren en een diepe strot maar gaat gaandeweg over in een industrial beleving met een vette Rammstein knipoog, iets wat meermaals op het album van toepassing is. Auf Un Nieder kent een heel aanstekelijk melodietje met Eurovisiesong-allures. Ook hebben de heren een voorliefde voor de Rock and Roll getuige het sterk naar Banane Metalik aandoende Die Freiheit Ist Eine Pflicht en het op punkgeoriënteerde Franz Weiss. Herz In Flammen kent qua opbouw en melodie dan weer veel gelijkenissen met het huidige Amorphis. Zo draagt ieder nummer dus zijn stempel en hebben alle nummers een eigen smoel. Deze smoel heeft het voordeel dat er heel veel variatie inzit maar het nadeel dat het soms wat vluchtig is en je al heel snel de betere van de mindere nummers kan onderscheiden. Ook de ongedwongen chaos van de beginplaten hebben plaatsgemaakt voor een eerder veilige songstructuur binnen hun diversiteit.

Der Rote Reiter is echter, net als hun vorige platen geen album voor hokjesdenkers of conservatieve metalfanaten. Het is een cocktail van verschillende stijlen gemixt in een Duitse metalen blender en best te serveren op de komende Oberbayern feesten. Fans van Varg, In Extremo en Finntroll kunnen deze wellicht in één teug binnen hijsen.

Score:

78/100

Label :
Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Wir Sind Zurück
 2. Der Rote Reiter
 3. Auf und Nieder
 4. Folgt Uns
 5. Hört Mich An
 6. The Great Experience of Ecstasy
 7. Franz Weiss
 8. Die Freiheit ist Eine Pflicht
 9. Herz in Flammen
 10. Brüder auf Leben und Tod
 11. Ich bin Weg
 12. Ich nehm dir Deine Welt
 13. Ich Werd Bleiben

Line-up:

 • Fuchs – Vocalen
 • Ady – Gitaar
 • Dr. Pest – Keyboardsr
 • Volk-Man – Bas
 • Sir G. – Drum

Links: