Diabulus in Musica – Euphonic Entropy

In de symfonische female-fronted stal van Napalm Records is het Spaanse Diabulus in Musica al enkele jaren bezig met het verzilveren van een plaatsje. Ik was vrij positief over de vorige release uit 2016, Dirge For The Archons, maar bij deze band kwam in het verleden steeds dezelfde commentaar ter sprake: dit is behoorlijk goed, maar het mocht allemaal wat origineler. Ik wil daarmee niet aankondigen dat Euphonic Entropy een gehele stijlbreuk betekent voor dit gezelschap uit Pamplona, maar toch zit deze plaat veel beter in elkaar en is er echt nagedacht over diversiteit.

Je moet haast wel vandaag, om de kudde voor te blijven. Op die manier doen de heren en dame uit de stierenstad hun thuishaven wel alle eer aan. Nog steeds klinkt Diabulus in Musica erg herkenbaar, met een stijl die heel wat symfonische uitstraling en bijpassend zangtimbre kent dat richting Epica of After Forever gaat, maar dit keer toch ook met wat andere uitstappen. Nuevo Rumbo is bijvoorbeeld een lekkere groovy clip waarbij het Spaans van de band eens voor wat verfrissing zorgt. Met The Misfit’s Swing komt er een heerlijke symfonische flow met wat jazzy elementen op je af en met Otoi krijg je dan weer een nummer dat meer aanleunt bij folklore.

Daarnaast verstevigen deze Spanjaarden ook het eigen palet met stevige nummers. One Step Higher doet ondermeer eer aan de naam die het meekrijgt en klinkt zoals een stevig symfonisch metalnummer moet klinken, zonder al te hevig en out-of-the-box te klinken. Dat is ook meteen het enige minpunt van deze band, als je het zo wil noemen. Diabulus in Musica wordt immers nergens écht baanbrekend binnen het genre, maar speelt wel met sterke kaarten op vlak van techniciteit, sound en diversiteit binnen de eigen grenzen.

Vergeet dus dat je hier een baanbrekende plaat gaat krijgen, maar hou je van symfonische metal en kon je het vorige werk van deze Spanjaarden wel waarderen, dan zal dit ongetwijfeld jouw ding zijn. Een bank naar voren binnen de symfonische metalklas en zonder meer een band waar vandaag rekening mee te houden is.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. A Lucid Chaos
 2. Race To Equilibrium
 3. Nuevo Rumbo
 4. The Misfit’s Swing
 5. In Quest Of Sense
 6. Otoi
 7. Blurred Dreams
 8. On The Edge
 9. Our Last Gloomy Dance
 10. One Step Higher
 11. Blind Muse
 12. In The Vortex

Line-up:

 • Gorka Elso – Synth, zang
 • Zuberoa Aznárez – Zang, fluit
 • David Carrica – Drums
 • Alexey Kolygin – Gitaar

Links: