Devin Townsend Project – Z²

Devin Townsend Project – Z²
HevyDevy, 2014

Devin Townsend is de Phil Spector van het begin van dit decennium. De “wall of sound” die Townsend produceert is kenmerkend en ook op dit werkstuk (het hoeveelste inmiddels van de beste man?) nadrukkelijk en onvermijdelijk aanwezig. Heel catchy, korte nummers met kop en staart die wel wat op elkaar lijken. Althans op het eerste gedeelte genaamd Sky Blue.

Ja, de liefhebbers van de beste man zullen een beste beurs moeten hebben willen ze alles in originele staat in de platenkast hebben. Zij zullen het er ruimschoots voor over hebben, want bevat de terugkeer van Ziltoid. Maar dat gebeurt pas op het tweede schijfje Dark Matters.

Na beluistering van de twee delen constateer ik dat Sky Blue mij het beste bevalt. Verwacht overigens niets nieuws. Ik heb bij beluistering van constant het idee dat ik het allemaal al eens eerder heb gehoord op een plaat als Terria of Synchestra. De laatste jaren is Anneke van Giersbergen een vaste kracht geworden in de entourage van Devin. Ook op deze dubbelaar is zij nadrukkelijk aanwezig op de achtergrond in de geluidsbrei die Townsend maakt. Als gezegd. Sky Blue is in mijn optiek de betere helft. De nummers, want daar is in tegenstelling tot Dark Matters sprake van, zijn vooral in het begin aangenaam luistervoer. Fallout is een catchy rampestamper die het op een festivalweide prima zal doen. Naarmate echter Sky Blue vordert verslapt mijn aandacht. De nummers worden langer en worden door ellenlange soundscapes maar gerekt. Even word ik nog wakker bij Before We Die, maar het blijkt een oprisping van korte duur.

Dark Matters is er eentje waar lange tijd naar is uitgekeken. De terugkeer van Ziltoid als gezegd. Na een bombastische ouverture maakt hij in From Sleep Awake zijn rentree. Als een held wordt hij in de muziek onthaald. Echter niet door mij. Dark Matters komt nergens op gang, de nummers zijn warrig, de gesproken teksten tussendoor hinderlijk en de muziek is vooral…. veel van hetzelfde. Ik kan er in ieder geval bar weinig mee, terwijl ik eerdere platen van de Canadees die ik in een vorige alinea noemde erg kon waarderen.

Townsend heeft zich deze keer vergaloppeerd in zijn over the top-productie en veel te lange speelduur. Fans nemen dat waarschijnlijk voor lief, maar de metalliefhebber die wat meer afstand tot ‘s mans producten heeft zal dit album niet van A tot Z kunnen uitluisteren. En dat lijkt me niet de bedoeling. Volgende keer iets meer focus onder het motto ‘less is more’?

Tracklisting
devin

Sky Blue

 1. Rejoice
 2. Fallout
 3. Midnight Sun
 4. A New Reign
 5. Universal Flame
 6. Warrior
 7. Sky Blue
 8. Silent Militia
 9. Rain City
 10. Forever
 11. Before We Die
 12. The Ones Who Love

Dark Matters

 1. From Sleep Awake
 2. Ziltoidian Empire
 3. War Princess
 4. Deathray
 5. March Of The Poozers
 6. Wandering Eye
 7. Earth
 8. Ziltoid Goes Home
 9. Through The Wormhole
 10. Dimension Z

Line Up

 • Devin Townsend – zang, gitaar, toetsen
 • Dave Young – gitaar, toetsen
 • Ryan Van Poederooyen – Drums
 • Brian ‘Beav’ Waddell – Bas

Links