The Devin Townsend Project – Transcendence

Dat deze Canadees een virtuoos is, zowel met z’n strot als met zijn gitaar, dat wist u al. Dat deze man makkelijker muziek produceert dan u uw neuskeutels kunt verwijderen, is ook geen nieuws. En dat hij ten slotte een discografie heeft waarbij slechte schijven een uitzondering zijn, daar verbaast u zich nauwelijks nog over. Echter, wie denkt dat hij/zij niet meer te verrassen is, zou nog wel eens rare scheten kunnen laten.

De melancholische koers, die op sky blue werd gevaren (de helft van het ambitieuze -project, dat twee jaar geleden verscheen) wordt op Transcendence voortgezet, vooral dan op de eerste helft. Een voorbeeld is de leadsingle Failure, waarbij u niet de eerste zou zijn die denkt dat Devin een kopje koffie (hij heeft de fles mede als de sigaret jaren geleden afgezworen) heeft gedronken met Fredrik Thordendal van Meshuggah ten tijde van Kolos. Geen leentje buur maar gewoon een djenty Devin aan het werk: mellow maar toch melodisch. Hetzelfde geldt voor Higher, dat door zijn rustige intro heel misleidend kan zijn. Ook Stars kleeft maar al te graag vast aan de hersenpan.

Omhoog gaan onze wenkbrauwen echter ook. Zo werkt het whammy effect (als u per ongeluk ooit op een kattenstaart getrapt bent, weet u wat ik bedoel) tijdens Failure op de lachspieren en hangt mijn mond ook open bij From the Heart, een song als een lenteavond, midden in de winter… Ook onze voeten trappen lustig mee op de afsluiter, een cover van Ween. Van wie? Van Ween, ja, met een “w”. Stiekem het beste nummer van Transcendence.

Deze plaat is af, ook al had een rework van Truth misschien niet gehoeven en al zeker niet als opener: er zit veel leukers in de Townsend-collectie zoals Stagnant of Storm … het zij dan maar zo. Desondanks klinkt dit als een geheel en dit mede door de prachtige productie waar iemand als Brian Eno niet van weg zou lopen: alles is door de heerlijke ambient-saus mooi in elkaar gevlochten. Puur Devin dus, deze nieuwe… en verslavend op de koop toe.

Tracklisting:devintownsendprojecttranscendencecd

 1. Truth
 2. Stormbending
 3. Failure
 4. Secret Sciences
 5. Higher
 6. Stars
 7. Transcendence
 8. Offer Your Light
 9. From The Heart
 10. Transdermal Celebration (Ween Cover)

Line-up:

 • Brian Waddell – Bas
 • Ryan van Poederooyen – Drums
 • Davy Young – Synth, gitaar
 • Devin Townsend – Zang, gitaar, bas, synth
 • Mike St. Jean – Synth

Label:

Hevydevy Records

Links:

Score: 86/100