Devin Townsend – Devolution Series #1 – Acoustically Inclined, Live in Leeds

De wegen van de heer Townsend zijn ondoorgrondelijk. Sprak hij eind 2020 nog vol vuur over de nieuwe plaat The Puzzle, welke naar verwachting in maart of april van dit jaar uit zou komen, ligt er nu ineens een nieuwe live-plaat. Hoewel nieuw… De opnamen waren al onderdeel van de Ultimate Edition van Empath die vorig jaar uitkwam. De fan die dat pakket even aan zich voorbij heeft laten gaan – we kunnen het ons enigszins voorstellen als je je direct bij de release al de dubbel-cd van Empath aanschafte – kunnen nu alsnog toeslaan om te genieten van de tien songs die de maffe professor op 27 april 2019 ten gehore bracht. In een hermixte en geremasterde versie maar liefst.

Voor de hier gedocumenteerde tour pakte Townsend niet veel meer dan zijn gitaarkoffer en (hopelijk) een paar schone onderbroeken. Al wie twee weken eerder bij het optreden in de Sint Bavokerk in Haarlem was weet wat dat betekent. Devin Townsend, zijn gitaar en een beetje echo in een mooie bloemlezing uit zijn omvangrijke repertoire. Akoestisch geïnclineerd heet dat dan. Maar laat je niet in de luren leggen: het geheel klinkt aanmerkelijk minder esoterisch/zweverig dan de unpluggedplaat die onze favoriete Canadees jaren geleden in eigen beheer uitbracht. Vooral de Strapping Young Lad-klassieker Love? besluipt je als een roofdier en klinkt bijzonder urgent: het bewijs dat akoestisch ook zwaar kan zijn.


In deze setting worden de songs gedragen door het soepele gitaarspel en de stem van Devin zelve. Geen probleem, want die laatste gaat van fluweelzacht naar de krijs van een wanhopige. We verwijzen naar de verbittering van (de Pink Floyd-versie van) Deadhead en – alweer – Love? Het mooist zijn dan weer de sacrale maar toch warme uitvoering van Funeral, die beelden in je hoofd zet van een zacht verregende dag waarop het geen moment echt licht is geweest, en de meditatieve rust van de wereld die veel ouder is dan wij, als neergezet in Coast.

Wat ook helpt is dat Townsend één en ander aan elkaar praat als de charmante causeur die hij nu eenmaal is. Zo is het verhaal dat hij Ziltoid voor de eerste maal aan zijn moeder liet zien op zich niet bijzonder, maar door de timing moet ik er toch steeds weer om lachen. In de sappig vertelde verhalen achter de songs krijg je trouwens ook nog een aardig kijkje in het leven en het hoofd van de man. Dat laatste gelukkig voor gewone zielen als wij maar met mate.

Misschien zal je nog opvallen dat de release na Things Beyond Things wat abrupt eindigt. Terwijl Towsend nog druk bezig is zijn dank uit te spreken worden de schuiven dicht gedraaid. Heel vreemd is dat echter niet, omdat na de hier gepresenteerde set nog een vraag- en antwoordsessie volgde. Dat is gelijk de reden dat een uitzinnig om een toegift roepend publiek ontbreekt.

Essentieel is Acoustically Inclined, Live In Leeds misschien niet. De man heeft veel meer livereleases uitgebracht en veel daarvan waren beter uitgewerkt. Ook is het niet meteen een instapplaat voor iemand die nu eindelijk wel eens kennis wil maken met het werk van Townsend. Ook daar zijn betere kandidaten voor. En toch… in al zijn ongedwongenheid is dit een licht verslavend album dat ik nog vele malen zal opzetten. Al was het maar vanwege die hypnotiserende versie van Love?

Zonder meer een waardige aftrap van de Devolution Series dus. In deze reeks kunnen we binnenkort ook HevyDevy’s quarantaineshows en wat recentere concerten verwachten. Kom maar op dan, want de echte liveshows lijken verdorie nog wel even weg.

Label:

Inside Out Music, 2021

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Let It Roll
 3. Funeral
 4. Deadhead
 5. Ih-Ah!
 6. Love?
 7. Hyperdrive
 8. Terminal
 9. Coast
 10. Solar Winds
 11. Things Beyond Things

Line-up:

 • Devin Townsend – Zang, gitaar

Links: