Devilz By Definition – The Bitter Remains Of Human Consumption

Een vrolijke bende, die Devilz By Definition. Dat mag je met het nodige gevoel voor sarcasme zeggen over het concept achter The Bitter Remains Of Human Consumption: de hedendaagse wereld scheurt ons als individuen stukje voor stukje van elkaar af. Alleen muziek brengt nog samenhang. Eigenlijk is zelfs dat laatste dezer dagen illegaal. Deze derde ep volgt na vijf jaar het debuutalbum van de Canadezen op en is gelukkig wel volledig legaal. Op het moment van schrijven dan toch.

Aan alles merk je dat Devilz By Definition weet waar het mee bezig is. Mid tempo groove metal die knalhard uit de verf komt in een krachtige, maar wel organische audioproductie. Sloophamerende drumdynamiek ramt de gitaarpatronen recht in je gezicht en toch zit er genoeg melodieuze snee op de riffkadansen om door de clichémuur te beuken. Dat krijgen de Canadezen voor elkaar middels harmonieuze riffranden en anders door een sneer redelijk eenvoudig leidijzer door allerlei geluidsbakjes te vuren.

Stoere, eerder lage schreeuwzang gooit nog wat meer olie op dat vuur, zodat The Bitter Remains Of Human Consumption beukt van begin tot eind. Al moeten we daar wel bij vermelden dat begin en eind slechts dertien minuten uit elkaar liggen. De rijpe en harsige gitaarsound, die als ruwe bolster rond potige, authentieke drumklank hangt, past er in ieder geval bij als een handschoen. Van zoveel muzikale en geluidstechnische samenhang zou je voorwaar vrolijk worden. Dat zeggen we dan weer zonder gevoel voor sarcasme.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Time Is Near
  2. Peace By Piece
  3. The Bitter Remains

Line-up:

  • Jamie Couvillion – Gitaar
  • Bruce Munro – Gitaar
  • Robert – Drums
  • Morand – Basgitaar
  • Shawn Mailloux – Vocalen

Links: