Deviltook – At War With Gods

Black metal uit Spanje, waarom niet? De tijd dat dit genre alleen nog in Noorwegen werd gemaakt, ligt ver achter ons. Toch grijpt dit kwartet terug op de ontstaansgeschiedenis van het genre. At War With Gods is het debuut van het in 2015 opgerichte Deviltook.

Opener We Prefer To Die (Better Than Being Slaves) herbergt snelle blastbeats, een hese scream die door de gitaarrifs naar de achtergrond wordt gedrongen. De drummer van Deviltook heeft om extra galm op de toms gevraagd, en gekregen, waardoor het vocale gedeelte bij tijd en wijle nog verder wordt ondergesneeuwd. Dit nummer is representatief voor de rest van het album.

Steevast gaat het op hoge snelheid voort, worden de overgangen tussen de riffs volkomen onverwacht ingezet en raast het met volle haat de speakers uit. De basgitaar is in geen velden of wegen te bekennen en ook dat strookt met het geluid uit beginjaren ’90. Productioneel gezien klinkt At War With Gods uiterst gruizig. De band mikt duidelijk op een old-school geluid en slaagt daar goed in.

Is dit met alle genoemde elementen een goed album geworden? De eerlijkheid gebied te zeggen dat het vooral degelijk en middelmatig klinkt. Geen enkel moment wordt geprobeerd de spanning er in te brengen, laat staan te houden. Ook na meerdere luisterbeurten treedt er niets van herkenning op. Voor een band die vijf jaar over een debuut doet, had ik meer verwacht. Volgens de planning moet het album eind mei uitkomen maar het label houdt, vanwege de Covid-19 maatregelen, een slag om de arm. Mijn advies: hou de releasedatum vooral voor de zomer. Veel labels stellen releases uit en Deviltook heeft op dit moment niet het vermogen om op te vallen in de stroom van releases die ongetwijfeld ontstaat als de maatregelen worden opgeheven.

Score:

63/100

Label:

Negra Nit, 2020

Tracklisting:

 1. We Prefer To Die (Better Than Being Slaves)
 2. I Spit On Your Grave
 3. In The Name Of The Lord
 4. A Perfect Circle
 5. The Throne Of Lies
 6. The Suffering Of Mankind
 7. The Devil’s Renegades
 8. Addicts Of Faith
 9. Rotten And Died On The Cross
 10. In The Hands Of Charon

Line-up:

 • Berserk – Vocalen
 • Volundr – Gitaar
 • Lacuercus – Gitaar, drums
 • Gasparoth – Basgitaar

Links: